Economic

Lovitură pentru clienții ING. Informatii utile despre frauda cu plata facturilor

Clienții ING Bank România au fost în ultima vreme supuși unor fraude la plata facturilor. Banca a emis un mesaj către clienți prin care recomandă soluții de securitate și mai mare atenție atunci când achită cu cardul.

Mesajul ING Bank România către clienți, evitați fraudele

Ajungeți la birou, deschideți e-mail-ul, treceți rapid prin fiecare mesaj şi dați de o factură. Expeditorul este un furnizor de încredere, aşa că o trimiteţi mai departe către departamentul financiar.

Chiar dacă totul pare în regulă, e posibil să fiţi victima unei fraude cu facturi.

Ce este frauda cu facturi?

Una din cele mai întâlnite fraude în mediul online, frauda cu facturi (invoice fraud) are loc atunci când atacatorul obţine acces la contul de e-mail al unui furnizor şi cere o plată folosind o factură foarte similară cu una uzuală.

De asemenea, o altă metodă folosită de atacatori este să pretindă că sunt reprezentanţii legitimi ai unui furnizor de bunuri şi/sau servicii şi să ceară modificarea datelor de plată astfel încât să poată încasa valoarea unei facturi în conturile proprii.

Ce puteţi face pentru a preveni frauda cu facturi?

Este bine să vă asigurați că angajaţii şi colaboratorii dumneavoastră sunt la curent cu acest tip de fraudă şi ştiu cum să îl evite.

Stabiliți o procedură clară de verificare a plăţilor ca să identificați mai uşor tentativele de fraudă.

Asigurați-vă că angajaţii dumneavoastră nu postează pe site-uri de socializare date sau pe website-ul companiei informații financiare sesibile, precum IBAN sau banca la care aveți deschise conturi.

Spuneți-le angajaţilor să verifice şi să semnalizeze orice li se pare suspect la plata unei facturi. Sfaturi utile pentru angajaţii dumneavoastră

Cum identificații şi cum preveniți o fraudă cu facturi:

Dacă primiți o solicitare pretinsă a fi din partea unui furnizor prin care acesta vă cere să modificați detaliile bancare pentru o plată, asigurați-vă că nu sunteți victima unei tentative de fraudă cu facturi.

În cazul în care primiți un e-mail prin care sunteți anunţat că detaliile de plată s-au schimbat sau pur şi simplu primiți o factură care conţine un alt cont bancar decât cel obişnuit, este bine să confirmați aceste modificări cu o persoană de contact în care aveți încredere şi pe care o ştiți deja, folosind un alt canal de comunicare (telefon, fax etc).

Când verificați dacă datele primite sunt autentice, folosiți datele de contact din corespondenţa anterioară pe care ați avut-o cu furnizorul şi nu pe cele din e-mailul prin care ați fost anunţat de schimbarea datelor de plată pentru facturi.
Pentru plăţile mari care depăşesc o anumită sumă, stabiliți o procedură suplimentară de verificare şi confirmare a plăţii împreună cu furnizorul de bunuri şi/sau servicii.

Înainte să faceți o plată, cereți o confirmare din partea furnizorului. Pentru siguranţă, includeți denumirea băncii şi ultimele 4 cifre ale contului în care urmează să faceți plata.

Share
Scris de
Adrian Vrauko
Stiri Despre facturifraudaing

Acest site foloseste cookies.

Read More