Florin Cîțu a dat de înțeles că dublarea alocațiilor nu va avea loc în vară, așa cum era preconizat. El a precizat clar că această mărire nu a fost prevăzută în bugetul inițial, fapt care îngreunează și mai mult adoptarea unei astfel de măsuri acum, în contextul pandemiei.
Vă reamintim că în data de 17 decembrie 2019, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a fost adoptat un amendament prin care cuantumul alocaţiilor pentru copii se dublează, până la valoarea de 300 de lei. În baza propunerii formulată de către Adrian Solomon (PSD), alocaţia pentru copiii cu dizabilităţi ar urma să fie de 600 de lei.
Acum ministrul Florin Cîțu a subliniat faptul că cei care au promis dublarea alocațiilor nu au indicat o sursă clară de finanțare, iar acum, în contextul pandemiei de coronavirus, o astfel de decizie va fi foarte greu de luat. Practic, sunt șanse slabe ca alocațiile să mai fie mărite anul acesta.
„La alocaţii lucrurile au fost clare. Dublarea alocaţiilor nu a fost făcută la timp, deci nu sunt bani incluşi în buget, în acest an. Vom vedea cum evoluează lucrurile, dar o astfel de promisiune în acest moment… Cei care au făcut această dublare a alocaţiilor nu au indicat sursa de finanţare nicăieri. Am tot cerut această sursă de finanţare, de unde să luăm banii şi nu ni s-a spus.
În acest moment când toate ţările din lume sunt în competiţie, se calcă în picioare pentru a găsi finanţare pentru deficite bugetare record, faptul că aceşti bani nu sunt incluşi în buget, creează o presiune suplimentară. Aici trebuie să fim clari: dublarea alocațiilor nu este cuprinsă în buget. Una e să cuprinzi sumele în buget, alta e să le şi plăteşti. De aceea, fac un apel la Parlamentul României să termine cu proiectele populiste, pentru că pe hârtie toţi putem să promitem, dar trebuie să şi livrăm, iar contextul internaţional este foarte dificil în acest moment pentru finanţare”, a spus ministrul Finanţelor.
Așadar dublarea alocațiilor pare în momentul de față, dacă este să ne ghidăm după declarațiile ministrului, doar un vis frumos. Există șanse reale ca nici punctul de pensie să nu crească.
„Cele mai mari cheltuieli din buget sunt cu asistenţa socială şi cheltuielile de personal. Presiunile pe buget sunt foarte mari. Trebuie reevaluat bugetul şi vom veni cu o soluţie zilele următoare. Dublarea alocaţiei nu e cuprinsă în banii de buget. Nu există o astfel de promisiune în acest moment, pentru că cei care au făcut-o (guvernul PSD – n.r.) nu a indicat şi surse de finanţare pentru ea. Dar creşterea pensiilor era în bugetul iniţial, însă ea va depinde de execuţia bugetară”, a spus ministrul la Realitatea Plus.
Acest articol a fost actualizat la: 10 aprilie 2020 16:33