Connect with us
Noi ZILE LIBERE pentru angajaţii din România. În ce condiţii le puteţi obţine

Economic

Noi ZILE LIBERE pentru angajaţii din România. În ce condiţii le puteţi obţine

Un proiect legislativ depus la Senat prevede ca atunci când școlile se închid temporar din cauza vremii sau din alte motive, părinții copiilor care sunt nevoiți să stea acasă ar putea beneficia, pe toată perioada în care școlile sunt închise, de zile libere plătite, indiferent că lucrează la stat sau în mediul privat, scrie Avocatnet.

Măsura acordării de zile libere părinților anumitor copii se regăsește în Propunerea legislativă privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, document ce a fost pus de puțină vreme în dezbaterea senatorilor. Inițiativa legislativă are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial.

În esență, documentul stabilește că atunci când cursurile școlii la care au copilul înscris sunt suspendate, părinții vor putea sta acasă cu aceștia pentru a-i supraveghea. Închiderea școlilor poate surveni din cauza unor condiții meteo nefavorabile (ninsori abundente, furtuni etc.), dar și din cauza altor situații extreme decretate de autoritățile din țara noastră (incendii, epidemii și altele), scrie Avocatnet.

Astfel, după cum stabilește documentul, zilele libere se acordă doar părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, iar în aceste zile, părinții vor primi o indemnizație egală cu salariul dintr-o zi lucrătoare. Practic, aceștia vor beneficia de zile libere plătite normal.

Potrivit inițiativei legislative, de aceste zile libere va putea beneficia, la cerere, doar un părinte sau tutorele legal al copilului, indiferent de locul de muncă al acestuia, adică indiferent dacă acesta este angajat la stat sau în mediul privat.


Emanuel Laurențiu - redactor. Colegul nostru redactează știri în domeniile știri interne, știri externe.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top