Părinții ar putea să nu mai beneficieze de banii pentru creșă sau grădiniță pe care statul îi oferea prin intermediul angajatorilor. Suma de 1500 de lei nu va mai fi decontată de stat, conform unui proiect care este afișat pe site-ul ministerului. Propunerea Ministerului de Finanțe vine în contextul în care toată lumea aștepta normele de aplicare ale acestie legi.
Mai exact, este vorba despre o lege care a intrat în vigoare la începutul anului 2021 și care prevedea ca angajatorii să ofere angajaților care au copii o sumă de bani până la plafonul de 1500 de lei pentru plata creșei sau a grădiniței, urmând ca aceștia să-şi scadă această cheltuială din impozitele plătite statului.
Din păcate legea care a intrat în vigoare la începutul anului ar putea fi suspendată foarte curând, potrivit unor informații de pe site-ul Ministerului de Finanțe. Aplicarea acestei măsuri se suspendă, începând cu data de 1 aprilie 2021 până la data de 31 decembrie 2021, inclusiv.
Conform noului cadru fiscal, cheltuielile cu educația timpurie menționate sunt nedeductibile la calculul rezultatului fiscal și se scad din impozitul pe profit datorat în perioada efectuării acestora, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depăşeşte impozitul pe profit datorat, diferenţa va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.
În Legea nr. 239/2020 se mai arată că sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor au fost introduse în categoria veniturilor neimpozabile din salarii și asimilate salariilor.
Totodată, prin Legea nr. 296/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sumele plătite de angajator pentru educaţia timpurie a copiilor angajaţilor au fost excluse din baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.
Cu toate acestea, contribuabilii interesați/organizațiile profesionale interesate de accesarea facilității fiscale privind educația timpurie, dar și organele fiscale, și chiar parlamentari, au constat că noile reguli fiscale reglementate sunt insuficiente pentru a permite aplicarea lor.
Acest articol a fost actualizat la: 2021-03-22T16:22:59+02:00 16:22
Acest site foloseste cookies.
Read More