București închis este una din cele mai îngrijărătore știri pe care presa le tot vehiculează în aceste zile. România TV susține că sursele lor spun ca Bucureștiul va fi închis duminică.
Într-o intervenție la Antena 3, Ministrul de Interne a declarat că este cea mai fake news știre pe care a citit-o și ascultat-o și roagă presa să nu dezinformeze.
De asemenea autoritățile au publicat mesaje pe paginile de socializare prin care roagă populația să se informeze din surse oficiale și să verifice cele scrise în presă.
”Infirmăm în mod categoric informațiile vehiculate prin intermediul rețelelor sociale, folosindu-se inclusiv canale de comunicare privată, pentru diseminarea ipotezei „închiderii/carantinării” municipiului București. NU există nicio discuție despre „închiderea/carantinarea” Capitalei sau a vreunui oraș din România!
Avertizăm asupra faptului că în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informații false, fie prin intermediul rețelelor sociale, fie în unele cazuri prin intermediul anumitor publicații.
Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenții ostile ordinii sociale și de o agendă contrară interesului public. Această situație devine cu atât mai gravă în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate”, se arată într-un comunicat de presă.
„Raed Arafat a declarat că nu se pune problema deocamdată ca municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov să fie închise, prin intrarea în carantină, dar, dacă vor exista foarte multe îmbolnăviri în comunitate, specialiştii vor putea dicta orice măsură.
Arafat a fost întrebat, miercuri, dacă se pune problema închiderii Bucureştiului şi a judeţului Ilfov şi a răspuns: „Nu, la acest moment, nu se pune problema. Dacă va fi o transmitere foarte susţinută în comunitate, foarte intensă, se pot lua astfel de măsuri, dar sunt măsuri extreme, iar în acest moment nu se pune problema. Nu avem în acest moment scenariul care să impună o astfel de măsură”.
Acesta a precizat şi că, dacă creşte foarte mult numărul persoanelor care trebuie puse în carantină, se va putea ajunge la situaţia în care carantinarea să se facă la domiciliu, sub pază.
Deocamdată nu este cazul, Guvernul aprobând închirierea unor hoteluri pentru carantinare.
În Bucureşti s-au confirmat până acum 12 cazuri de infectare cu coronavirus, din toralul de 31, iar un pacient este din Ilfov.”, a spus secretarul de stat.
Pandemie a declarat astăzi, 11 martie 2020, OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Pandemia este total diferită de epidemie. Atunci când se declară se face referire la o întreagă regiune sau chiar la întreaga lume. Pandemia declarată pe 12 martie este pe termen nedeterminat și va fi ridicată doar când cazurile de coronavirus nu se mai înmulțumesc și boala este controlată.
Pandemia se declară atunci când apare un virus nou, în cazul nostru coronavirus, care a îmbolnăvit până în prezent peste 118000 de oameni și a provocat 4200 de decese.
Problema în cazul Pandemiei este că odată declarată înseamnă că OMS apreciază că riscul de răspândire al coronavirus este foarte mare. De asemenea declararea acestei stări mai înseamnă că nu există un tratament specific și nici vaccin care să oprească focarele.
Pe larg despre pandemie aici.
Acest articol a fost actualizat la: 2020-03-11T20:15:56+02:00 20:15
Acest site foloseste cookies.
Read More