Situația este din ce în ce mai dificilă în România, mai ales după ce au avut loc etapele de relaxare, în urma cărora oamenii au avut parte de mai multă libertate, s-au reîntors la majoritatea activităților de dinainte de pandemie și chiar mai multe domenii s-au repus în funcțiune după o pauză lungă. În plus, domeniul turistic și-a reluat activitatea și oamenii pot merge din nou la munte, la mare sau în alte zone unde este promovat turismul și unde, de altfel, se produc aglomerări mari, ceea ce a determinat autoritățile să impună mai multe măsuri de la 1 august. Astfel, și domeniul jocurilor de noroc este vizat, fiind impuse și aici mai multe restricții.
Reguli noi pentru industria jocurilor de noroc. Patronii sunt în pericol: „Vor trebui să plătească taxele și impozitele. Nu vor avea de unde!”
Premierului Ludovic Orban a declarat, astăzi, la finalul ceremoniei organizate cu prilejul Zilei Imnului Național, că în momentul de față sunt în discuție noile măsuri ce ar putea fi luate de la 1 august ca urmare a creșterii cazurilor de infecție cu coronavirus în România. Potrivit lui Orban, se analizează dacă aceste măsuri vor fi luate la nivelul întregii țări sau doar local, în zonele aglomerate, pentru a fi evitate tragediile.
Printre măsurile acestea se regăsește și închiderea teraselor de la ora 23:00, în timp ce operatorii de jocuri de noroc nu vor putea să își desfășoară activitatea între 23:00 și 06:00. Sorin Constantinescu, expert al industriei jocurilor de noroc, a declarat că operatorii economici din acest sector au fost șocați de această decizie și nu înțelege ce a stat la baza unei astfel de norme, având în vedere că acest domeniu a suferit destul de mult și înainte de de primele restricții.
Statul va pierde mult
Acesta a explicat că 50% din activitatea agenților economici din această zonă se desfășura noaptea, în intervalul orar în care este acum interzis ca aceste spații să fie deschise, ceea ce înseamnă că pierderile vor fi extrem de mari. În plus, situația era bine controlată în cazinouri, case de pariuri, având în vedere că masca de protecție era obligatorie, existau separatoare de plexiglas și se respecta distanțarea socială.
În plus, Sorin susține că statul va avea de suferit în urma acestei decizii, deoarece va pierde sume considerabile.
„Va veni luna octombrie când operatorii vor trebuia să plătească taxele și impozitele. Nu vor avea de unde, vă spun sincer. Statul va pierde 100 de milioane de euro pentru că operatorii își vor face o altă firmă și vor funcționa bine mersi. Eu nu înțeleg, cei de la Comitetul de Situații de Urgență sunt experți în toate domeniile și iau deciziile așa? Nu întreabă și ei pe cineva care se pricepe ce riscuri sunt dacă închid. Virusul se plimbă doar noaptea, după ora 23:00 prin cazinouri?”, susține expertul.