Restaurantele din România au început să aplice taxa Covid-19, după modelul marilor restaurante din Statele Unite ale Americii, însă ANAF susține că această taxă nu are nicio bază legală.
Mulți clienți care au ieșit în weekend la terasă au avut neplăcuta surpriză să plătească și o taxă Covid-19 când le-a venit nota de plată. Se pare că mulți patroni de restaurante s-au inspirat de la dentiști, care au aplicat această taxă în timpul stării de urgență.
Medicii stomatologi care au deschis cabinetele stomatologice în perioada stării de urgență pentru a trata cazurile urgente și-au taxat clienții cu sume mai mari decât de obicei. Tarifele clinicilor stomatologice au crescut în acea perioadă cu sume între 150 și 1000 de lei, pentru că s-au supus unor reglementări din Ordonanța Militară 2 care au ridicat costurile procedurilor stomatologice destul de mult.
Patronul unui restaurant care şi-a taxat clienţii cu o taxă Covid-19 în valoare de 5 lei a declarat pentru economica.net: „Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii”.
Cu toate acestea, Administraţia Naţională de Administrare Fiscală susține că taxa nu are niciun suport legal. „Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului”, au declarat pentru sursa citată surse ANAF.
Acest articol a fost actualizat la: 2020-06-08T17:51:37+03:00 17:51
Acest site foloseste cookies.
Read More