Connect with us
Salariul minim pe economie crește cu 1000 de lei. Când intră în vigoare

Economic

Salariul minim pe economie crește cu 1000 de lei. Când intră în vigoare

În ceea ce privește domeniul economic, responsabilii lucrează la îmbunătățirea acestuia. Astfel, românii primesc vești bune în acest sens. Senatul a aprobat o lege care prevede creșterea salariului minim pe economie. Autoritățile urmăresc ca salariul minim pe economie al românilor să ajungă la valoarea a 60% din salariul mediu.

Salariul minim pe economie crește cu 1000 de lei. Când intră în vigoare

Proiectul legislativ care a fost deja adoptat de Senatul României prevede majorarea cu 1000 de lei a salariului minim pe economie. În urma intrării în vigoare a noului salariu, aceasta va ajunge la 60% din valoarea salariului mediu. Această creștere se va face, însă, progresiv.
Prima creștere a salariului minim va avea loc la 1 ianuarie 2021. În 4 ani, acesta va ajunge la 60% din salariul mediu. La începutul anului 2020, salariul minim brut pe economie era de 2.230 de lei iar cel net de 1.346 de lei. Actul legislativ prevede stabilirea unor proporții între salairul mediu și cel minim pe economie.

“Raportul dintre salariul de baza minim brut pe țară și salariul mediu brut pe economic va crește, în tranșe anuale egale, începând cu dată de 01 ianuarie 2021, urmând ca la dată de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe țară să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economic”, se precizează în proiectul de lege.

Inițiatorii proiectului au prezentat mai multe motive care au dus la întemeierea acestei măsuri care urmărește să crească salariul minim pe economie. Dintre acestea amintim:

  • reducerea decalajelor intre statele europene si cetatenii acestora;
  • garantarea asigurarii standardelor si condi|iilor minime de trai decent pentru populatie;
  • diminuarea migratiei fortei de munca autohtone;
  • reducerea somajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim;
  • colectarea unor sume suplimentare la bugetul de stat necesare efectuarii de noi investitii;
  • distributia mai echitabila a profiturilor pe plan european etc.

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top