Connect with us
Schimbare majoră la pensii. Contributorii la Pilonul II pot muta contribuţia la Pilonul I. Ce se întâmplă cu banii strânşi până acum

Economic

Schimbare majoră la pensii. Contributorii la Pilonul II pot muta contribuţia la Pilonul I. Ce se întâmplă cu banii strânşi până acum

Contributorii la Pilonul II de pensii pot cere de acum ca statul să nu mai facă viramentele lunare către pensia administrată privat, urmând ca toată contribuţia să meargă doar la Pilonul I (pensia de stat). Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat în Monitorul Oficial o normă în acest sens. Contributorii îşi pot muta contribuţia după minimum 5 ani de cotizare la Pilonul II, iar banii strânşi acolo rămân în administrarea fondului privat de pensii până la pensionarea contributorului.

Contributorii cu o vechime de minimum 5 ani la Pilonul II de pensii pot cere încetarea contribuţiei la fondul privat care le administrează banii şi virarea contribuţiei de 3,75% la Pilonul I (pensia de stat), potrivit unei norme publicate marţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară în Monitorul Oficial.

Mutarea contribuţiei se face începând cu luna în care contributorul a depus cererea.

„Cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat, corect și complet formulată de către un participant în baza art. 32 alin. (6) din Lege are drept efect încetarea plății contribuțiilor începând cu contribuția aferentă lunii în care a fost depusă cererea”, se arată în norma ASF.

ASF a publicat în Monitorul Oficial şi modelul cererii pe care trebuie să o completeze contributorul.

Banii strânşi la Pilonul II rămân acolo, iar contributorul va beneficia de ei după ce iese la pensie.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top