Guvernul ar trebui să ofere 500 de euro pentru al treilea copil care se naşte într-o familie, în cazul în care ambii părinţi lucrează, iar suma pentru al patrulea copil ar trebui să ajungă la 1.000 de euro, a declarat joi directorul general al City Grill, Daniel Mischie, într-o conferinţă privind situaţia pieţei muncii din România.
„Pe termen lung, în primul rând trebuie să avem cui să ne adresăm, şi eu cred că facilitatorul (Guvernul, n.r.), în loc să facă venituri extraordinare pentru anumite categorii sociale, ar trebui începând cu al treilea copil, familia să primească 500 de euro pe copil.
Deci: ai 3 copii, primeşti 500 de euro dacă lucrează amândoi părinţii. Ai 4 copii – 1.000 de euro. Şi aşa mai departe, pentru că noi avem nevoie de masă, ţara asta are nevoie de copii, noi nu avem copii.
Şi dacă vreţi să faceţi un exerciţiu, uitaţi-vă câţi dintre prietenii dumneavoastră au trei copii, câte familii au trei copii? Deci trebuie încurajată natalitatea”, a afirmat Daniel Mischie.
Pe de altă parte, directorul City Grill s-a declarat nemulţumit de faptul că lucrătorii străini care se angajează în România pleacă foarte repede în Occident, pe baza vizei de muncă obţinute în România.
„Înţelegem foarte bine rolul de facilitator (Guvernul, n.r.), dar din păcate astăzi administraţia este ocupată cu alte lucruri, şi am să vă dau un exemplu. Pe termen scurt este evident că am găsit acest pansament, sau ne-am uitat şi noi ce au făcut alte ţări, şi importăm forţă de muncă.
Una din ţările de unde importăm forţă de muncă este Nepalul. În Nepal, de unde vin mii de angajaţi, pe care noi îi alegem să lucreze pe posturile pe care românii nu mai lucrează, România nu are ambasadă, nu are consulat, iar ambasada din România funcţionează destul de greuţ.
Drept urmare, dacă îţi găseşti totuşi un nepalez care să-ţi lucreze la vase, durează jumătate de an până când reuşeşti să îl aduci în România. Nu ştii dacă mai ai afacerea atunci. Pe de altă parte, investiţia într-un astfel de om pe care îl aduci este destul de scumpă pentru antreprenori, drept urmare viza de lucru în mod normal ar trebui să fie legată cu contractul de muncă.
Deci dacă a venit un nepalez şi după două luni vrea să plece în altă ţară sau la alt angajator, în mod normal el nu trebuie să mai aibă viza de lucru pe care i-am luat-o eu, angajatorul. (…) Când mi-a venit un cetăţean nepalez, eu mă duc la cel care îi asigură locuinţa şi îi fac un contract de cazare.
Nimeni nu-mi face pe o lună de zile, fac contractul cu cel care îi asigură cazarea pe un an de zile. Deci eu am o sumă de contracte şi de cheltuieli pe termen lung, şi el (lucrătorul străin, n.r.) îmi pleacă după 6 zile. Eu semnez cu el un contract”, a afirmat Daniel Mischie.
Prezent la eveniment, şeful cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, i-a răspuns directorului general al City Grill că Guvernul nu îi poate opri pe lucrătorii străini care pleacă din România, invocând necesitatea libertăţii pieţei muncii.
„Nu cred că există soluţii miraculoase aici. Nu putem să-i oprim. Deci piaţa trebuie să fie liberă. Au fost momente în care a fost în avantajul nostru să fie piaţa liberă, şi acum nu ne mai convine că e liberă, nu putem, funcţie de fluxul forţei de muncă, să impunem bariere în această piaţă. Atunci ajungem să punem bariere şi la fluxurile de capital, şi la fluxurile de investitori, şi am terminat cu piaţa unică”, a afirmat Ionel Dancă.
Vezi comentarii
Se vor inmulti DOAR CIORILE !!! L1 10 copii, vor primi 4.000 euro de la stat !!!!!