Economic

Se modifică Legea pensiilor. Cum recuperezi anii lipsă de pensie

Mai multe domenii au fost afectate în această perioadă, în special economia. Din cauza pierderilor pe care le-a înregistrat bugetul României în urma acestei crize sanitare, autoritățile au decis că nu este posibilă creșterea cu 40% pensiilor. Deși au în vedere această majorare, nu este posibilă în acest moment, având în vedere că pierderile au fost unele prea mari pentru a putea fi atinse astfel de procente. Cu toate acestea, au fost făcute mai multe schimbări referitoare la pensii, printre care și modalitatea de recuperare a perioadeloe din stagiul de cotizare.

Se modifică Legea pensiilor. Cum recuperezi anii lipsă de pensie

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că prima modificare la Legea Pensiilor va fi posibilitatea oamenilor de a-si cumpăra ani de pensie la care nu au contribuit, după ce mai multe persoane i-au declarat acesteia că sunt dispuse să plătească pentru anii care le lipsesc din perioada de stagiu minimal.

„Prima modificare pe care aș intenționa să o fac este legată de posibilitatea oamenilor de a-și cumpăra, adică de a putea recupera din spate perioade pentru care nu au contribuit. Sunt persoane care mi-au semnalat acest lucru, mi-au adus in atenție faptul că ar avea disponibilitate constatând că din toată perioada de stagiu minimal de cotizare le lipsesc câțiva ani și ar fi dispuși să îi acopere în acest moment. Ar fi o potențială modificare pe care o voi pune in dezbatere publică, voi vedea reacțiile și, ulterior, voi decide”, a explicat ministrul Muncii.

Concret, proiectul mai propune ca, în cazul în care vechimea unei persoane nu mai poate fi demonstrată deoarece cartea de muncă a fost deteriorată sau pierdută sau angajatorul a fost lichidat/radiat ori nu mai există arhiva acestuia, persoanele care vor să se pensioneze și nu pot dovedi vechimea in muncă necesară, să ceară informații caselor de pensii.

La începutul anului, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea că nu toate cărțile de muncă sunt scanate, unele dintre ele fiind deja pierdute sau aflate în arhive care nu pot emite adeverințe de vechime sau care nu mai există și au predat arhiva unor enități care nu pot emite astfel de informații. Aproximativ 20% dintre cărțile de muncă înființate inainte de introducerea REVISAL nu sunt scanate, iar unele dintre cele scanate nu sunt de bună calitate, astfel încât Casele de Pensii nu pot ține cont de ele, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Acest articol a fost actualizat la: 7 august 2020 15:16

Share
Scris de
Andreea Oprea