Economic

Senatul a aprobat amânarea plății utilităţilor. Firmele pot cere amânarea plăţii CAS şi CASS

Senatul a adoptat, marți, un proiect care prevede posibilitatea amânării plăţii facturilor la utilităţi pentru o perioadă de trei luni. Proiectul prevede şi amânarea pentru trei luni a plăţii CAS şi CASS pentru firmele care îşi păstrează angajaţii.

Cei care au intrat în şomaj tehnic sau pur şi simplu nu mai au bani să plătească datoriile trebuie să ştie că în curând vor putea solicita amânarea plăţii facturilor la utilităţi precum apă, gaze, salubritate sau telefonie mobilă.

Senatul a adoptat, marți, proiectul de lege iniţiat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu care prevede o serie de facilităţi fiscale, amânare şi reeşalonare de plăţi acordate companiilor şi angajaţilor acestora.

Astfel, persoanele fizice sau firmele vor putea solicita amânarea plăţii la utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru persoanele fizice şi pentru firme pentru o perioadă de trei luni, urmând ca după această perioadă sumele care se adună pentru plată să fie eşalonate pe o perioadă de 12 luni.

Cererea de amânare a plăţii trebuie să fie însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere prin care va trebui să se detalieze cazul/motivul imposibilităţii de plată, sub sancţiunea răspunderii penale privind falsul în declaraţii.

Citește și: Proiect de plafonare a prețurilor la medicamente și dezinfectanți, adoptat de Senat

De asemenea, la expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

O altă măsură prevede amânarea plăţii, la cererea operatorului economic, a contribuţiilor sociale aferente veniturilor din salarii şi a plăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de trei luni, începând din luna martie.

Facilităţile se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii a cel puţin 75% din contactele de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Contribuabilii, persoane fizile şi juridice, nu vor plăti dobânzi sau penalităţi de interzicere pentru perioada cât timp plata este amânată.

La expirarea perioadei de trei luni, beneficiarii de servicii de utilităţi vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Iniţiativa merge acum la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional,

Acest articol a fost actualizat la: 2020-03-31T22:18:56+03:00 22:18

Share
Scris de
Adrian Vrauko

Acest site foloseste cookies.

Read More