Connect with us
https://huff.ro/economie/angajatii-care-nu-se-pot-intoarce-la-munca-din-15-mai-vor-primi-somaj-tehnic-in-continuare-209210

Economic

Șomajul tehnic se prelungește. Anunțul premierului

Guvernul face precizări importante pentru angajații care au stat acasă beneficiind de șomaj tehnic în perioada stării de urgență. Odată cu ieșirea din starea de urgență angajații nu știu ce se va întâmpla cu joburile lor. De aceea guvernul iese în față și face precizări despre prelungirea șomajului tehnic.

Șomajul tehnic se prelungește. Anunțul premierului

Premierul Ludovic Orban, a făcut ieri, 11 mai, un anunț într-o conferință de presă susținută la Pitești. Acesta a declarat:

„În cazul şomajului tehnic vom prelungi plata şomajului tehnic cel puţin până la data de 1 iunie, urmând să menţinem şomajul tehnic doar în acele domenii în care vom menţine restricţii după data de 1 iunie.”

Așadar, premierul a anunțat că șomajul tehnic va fi prelungit până la 1 iunie, iar dacă va mai fi nevoie, se va mai prelungi încă o dată. Guvernul va adopta joi o ordonanță de urgență pentru a menține șomajul tehnic și pe perioada stării de alertă.

După această dată se va plăti șomaj tehnic „numai prentru domeniile unde se vor menține restricțiile, cum este domeniul spectacolelor, cum sunt restaurantele.“ În acest moment 300.000 oameni se află în șomaj tehnic, dar statul mai are câteva sute de mii care s-au întors din alte țări.

Astfel guvernul va suporta un cuantum de 35-45% din salariile angajaților care se vor întoarce la muncă din șomajul tehnic pentru a ajuta reluarea activității economice a firmelor. Acesta a menționat că 650.000 – 700.000 oameni își vor căuta activ un loc de muncă în perioada următoare, dar și guvernul ia în calcul diverse surse de finanțare pentru a reporni economia.

“Resursele financiare le căutăm în toate sursele posibile, finanțatori, fonduri europene, emisii de titluri pe piața internă și internațională, resurse financiare private,“ a mai adăugat Ludovic Orban.

Acesta a mai menționat că va pregăti un program de susținere a companiilor mari și mijlocii, similar IMM Invest pentru a garanta împrumuturi acestor companii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top