Connect with us
Tarifele vamale impuse de Trump au adus mai multe pierderi decât câștiguri

Economic

Tarifele vamale impuse de Trump au adus mai multe pierderi decât câștiguri

Până acum, războaiele comerciale nu par a fi „bune, și ușor de câștigat”, așa cum promitea președintele Donald Trump cu un an în urmă, când a impus tarife vamale majorate asupra importurilor de oțel și aluminiu, arată Bloomberg.

Tabela de scor este împărțită: producatorii americani de oțel Nucor Corp și United States Steel Corp au înregistrat creșteri semnificative ale profitului în 2018. Dar fabricanții care cumpară metalul – de exemplu Caterpillar Inc., unul dintre primii trei exportatori americani – spun că tarifele le-au afectat profiturile, au dus la disponibilizări și au obligat unele companii să refacă lanțurile de aprovizionare.

Între timp, activitatea de producție la nivel mondial a scăzut în 10 din cele 11 luni de când SUA a impus noile tarife, la un nivel văzut ultima oară în 2016. Aceasta pe fondul presiunilor la care este supus sistemul economic mondial, după încetinirea puternică din 2018, în timp ce factorii de decizie politică așteaptă clarificări cu privire la Brexit.

Secretarul pentru de comerț Wilbur Ross a minimalizat efectele negative ale tarifelor. Apărând la CNBC la un moment dat, a folosit o conservă pentru a spune că majoritatea americanilor abia ar observa tarifele, adaugand, că dacă acestea cresc cu 25%, la o cutie de supă creșterea este de șase zecimi de cent.

Pe de altă parte Caterpillar spune că a pierdut 100 de milioane de dolari din cauza tarifelor, în timp ce producătorul de bere MillerCoors a declarat că tarifele la aluminiu i-au adus costuri suplimentare de peste 40 de milioane de dolari.

Alte companii au redus forța de muncă pentru menținerea costurilor, iar altele importă produse pe care inițial le produceau cu muncitori americani.

Pe partea de aluminiu, lupta producătorilor se poartă chiar și în SUA. Exporturile chinezești de produse din aluminiu au înregistrat niveluri record, punând presiune pe prețuri. Century Aluminum Co a raportat pierderile din trimestrul al patrulea, la fel ca și divizia de aluminiu a companiei Alcoa Corp.

Producătorii europeni de oțel au fost inițial furioși în privința creșterii tarifelor, dar nu din cauza temerilor că și-ar putea pierde accesul pe piața americană. În schimb, ei au fost îngrijorați de faptul că o parte din cantitățile de oțel destinate SUA ar putea ajunge în Europa.

Temerea s-a adeverit într-o oarecare măsură, livrările către Europa – în mare parte din Turcia – crescând anul trecut cu aproximativ 12%, până la cel mai înalt nivel din 2007. Drept urmare, UE a adoptat propriile măsuri protecționiste, care au fost puse în aplicare luna trecută, în ideea că ar trebui să fie capabile să reducă creșterea importurilor.

Industria europeană de aluminiu, în același timp, se confruntă cu situații diferite, potrivit Gerd Götz, directorul general al European Aluminum, un grup de lobby pentru industrie. Impactul combinat al tarifelor majorate, dar și al conflictului comercial dintre SUA și China au dus la creșterea vânzărilor europene de produse din aluminiu, deoarece taxa la import pentru China era mai mare decât prețul europenilor. Importurile de aluminiu și produse din aluminiu din UE au crescut cu 17%, la 1,72 miliarde de dolari în 2018, față de anul precedent.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top