Connect with us
Trebuie sau nu să plătești rovinieta atunci când ai numere roșii/provizorii

Economic

Trebuie sau nu să plătești rovinieta atunci când ai numere roșii/provizorii

Toți cei care circulă cu mașina pe rețeaua de drumuri naționale din România trebuie să plătească o taxă numită vinietă. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)  utilizează mai multe camere pentru a identifica cine se sustrage de la această plată obligatorie. Cine nu respectă această regulă, va fi amendat. Totuși, există și unele categorii care nu sunt obligate să plătească rovinieta, precum cei care au pe mașină numere roșii.

Nu trebuie să plătești rovinieta dacă ai numere roșii

Rovinieta trebuie să fie plătită de toți cei care folosesc rețeaua de drumuri naționale din România. Rovinieta este obligatorie pentru utilizarea următoarelor tipuri de drumuri: autostrăzi, drumuri express, drumuri europene, drumuri naționale principale și secundare. Totuși, anumite categorii de proprietari sunt scutite de plata taxei de drum. Spre exemplu, proprietarii unor mașini care au numere provizorii.

Alte excepții de la plata rovinietei sunt mașinile care aparțin de:

  • Ministerul Apărării Naționale;
  • Ministerul Afacerilor Interne;
  • Serviciul Român de Informații (SRI);
  • Serviciul de Informații Externe (SIE);
  • Serviciul de Protecție și Pază;
  • Serviciul de Telecomunicații Speciale;
  • Administraţia Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate;
  • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier;
  • Serviciile de ambulanță;
  • Serviciile pentru Situații de Urgență;
  • Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România;>
  • Societatea Națională de Cruce Roșie.

O altă categorie scutită de plata rovinietei este reprezentată de persoanele cu handicap, care dețin un autoturism pe numele lor. Până acum câțiva ani, persoanele cu probeleme puteau primi acest ajutor doar dacă aveau un vehicul adaptat handicapului pe care îl au. În plus, și persoanele care le îngrijesc pe cele cu probleme beneficiază de acest avantaj.

 „Persoanele cu handicap, precum și însoțitorii sau, după caz, asistenții personali ai acestora, deținători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naționale.”, se arată în Legea nr. 448/2006.

Pentru a vă scuti de plata taxei de drum, trebuie să solicitați o rovinietă gratuită la primăria din localitatea din care proveniți sau la sediile teritoriale ale direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului. Actele necesare sunt: documentul care atestă încadrarea în grad de handicap, actul de identitate și certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a mașinii. În cazul celor care îi îngrijesc pe cei cu probleme, pe lângă documentele menționate mai sus, și un act care să ateste legătura lor cu persoanele pe care le au în grijă.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top