Economic

Vineri, ROBOR a urcat la 2,54 %

Vineri, indicele ROBOR a urcat pe piața interbancară la 2,54 % de la 2,49 %, cât era joi. În funcție de acest indice se calculează și costul creditelor în lei.

ROBOR a urcat la 2,54 %

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat vineri pe piaţa interbancară la nivelul de 2,54%, de la 2,49% cât era joi, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

O valoare apropiată a fost înregistrată pe 20 octombrie 2014, respectiv 2,62% pe an. Conform datelor BNR, la începutul acestui an, ROBOR se situa la 2,05%. În perioada similară a anului trecut indicatorul era la 0,92% pe an.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, acesta a urcat la 2,65%, iar ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale, a crescut la 2,69%.

Indicele ROBOR la 12 luni a urcat la 2,74%.

CITEȘTE ȘI: Gheorghe Piperea, fost consilier guvernamental: „Vine criza economică în România!”

Finanțele nu s-au putut împrumuta vineri de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu a reuşit să se împrumute de la bănci vineri, suplimentar la licitaţia de joi, când a atras 324,3 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark pe 46 de luni, la un randament mediu de 4,04% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare de vineri a fost de 75 milioane de lei, dar băncile nu au participat la licitaţie.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat în mai 2018 împrumuturi de la băncile comerciale de 3,835 miliarde de lei. Din acești bani, 3,4 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie. La acești bani se poate adăuga suma de 435 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Share
Scris de
Mihaela Roxana
Stiri Despre roborrobor a urcat

Acest site foloseste cookies.

Read More