Connect with us
Școala online. Ce se întâmplă cu părinții care nu vor să semneze declarația

Educatie

Școala online. Ce se întâmplă cu părinții care nu vor să semneze declarația

Școala online și declarația pe care părinții trebuie să o completeze și semneze în aceste zile au dat naștere unor controverse. Este vorba despre două declarații, una pentru părinți și alta pentru profesori, în care ambele părți se obligă să nu înregistreze sau să distribuie imagini din timpul orelor online.

Școala online și declarația pe proprie răspundere

Ministerul Educației a introdus două declarații, pe proprie răspundere, pe care părinții și profesorii trebuie să le completeze și semneze. Despre ce este vorba? Mai exact este vorba despre două formulare prin care, cadrele didactice, elevii și părinții acestora declară pe proprie răspundere că nu vor înregistra și nu vor distribui imagini din timpul cursurilor online.

Este pentru prima dată când elevii și părinții trebuie să semneze declarații pe proprie răspundere. Această declarație invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal.

Articolul 326 din Codul Penal prevede că „declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unități în care aceasta își desfășoară activitatea în vederea producerii unei consecințe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declarația făcută servește la producerea acelei consecințe, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Cum arată declarația pentru părinți

„Subsemnatul, părinte/tutore legal al elevului înmatriculat în, mă oblig să nu înregistrez prin nici un procedeu activitățile didactice și să nu le multiplic sunt nicio formă fără acordul cadrului didactic care conduce sau realizează activitatea respectivă
să iau toate măsurile pentru a preveni înregistrare activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului cadrului didactic care conduce/realizează activitatea respectivă.
Declar, susțin și semnez că am luat cunoștință de întregul conținut, precum și de prevederile articolului 326 din Codul penal privind falsul în declarații.
Părinte ……
Elev…..”

Ce se întâmplă cu părinții care nu vor să semneze

Subsecretarul de stat în Ministerul Educației a declarat la Digi24 că aceste declarații sunt cu titlu de recomandare și că nu se întâmplă nimic dacă un părinte refuză să semneze declarația.

Jean Badea a precizat că vor exista consecințe în cazul în care se înregistrează lecția, iar aceste înregistrări devin publice și unul dintre cei vizați reclamă acest aspect.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top