Connect with us
Se modifică numărul de ore la clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a

Educatie

Se modifică numărul de ore la clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a

Începând din această toamnă, Ministerul Educației vrea să modifice numărul de ore alocat fiecărei materii în parte, pentru clasele de început de ciclu.

Se modifică numărul de ore

Un proiect de Ordonanță de Urgență lansat de Minister prevede că din anul școlar 2020-2021 numărul de ore de școală din planurile-cadru se aprobă prin ordin al Ministrului Educației și se aplică pentru clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a. Potrivit Edupedu, ministerul Educației a lansat în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) “hibrid”, care introduce noi reguli pentru școala în timp de pandemie, dar care modifică și Legea Educației.

Câte ore vor face elevii, pe zi, dacă modificarea va respecta legea:

în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore/zi),
în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore/zi)
în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore/zi).

În ceea ce privește modificarea planurilor-cadru – adică a materiilor pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte – proiectul de OUG prevede că schimbările încep acum, în anul școlar 2020-2021, și se vor “finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”

“În situația limitării sau suspendării activităților didactice pentru realizarea cărora se impune prezența fizică a beneficiarilor direcți ai sistemului de educație în unitățile de învățământ, ca urmare a deciziei autorităților competente, Ministerul Educației și Cercetării poate modifica prin ordin de ministru numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire prin planurile-cadru de învăţământ, precum și ponderea numărului de ore de predare şi evaluare în programa școlară aprobată”, prevede proiectul de act normativ pus în dezbatere publică.

Începutul noului an școlar este încă în incertitudine din perspectiva desfășurării orelor de curs – în clase, online sau mixt. Autoritățile au luat în calcul câteva scenarii pentru a găsi varianta optimă.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Educatie

To Top