Connect with us
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 august Calendar Ortodox, Catolic și Greco Catolic

Știri

SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 12 august Calendar Ortodox, Catolic și Greco Catolic

12 augus. Sărbători religioase în calendarele Ortodox, Catolic și Greco-Catolic.

Ortodoxe
Sf. Mc. Fotie şi Anichit
Duminica a 11-a după Rusalii

Greco-catolice
Duminica 11 dR. Sf. m. Fotie şi Anicet

Romano-catolice
Duminica a 19-a de peste an
Sf. Ioana Francisca de Chantal, călug.

Sfinţii Mucenici Fotie şi Anichit sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 12 august.

Originar din Nicomidia (Bitinia – Asia Mică), Sfântul Anichit avea o slujbă la curtea imperială, în timpul împăratului roman Diocleţian (284-305), persecutor al creştinilor.

Fiind creştin şi văzând crimele făcute de prigonitorii împotriva creştinilor, Sfântul Anichit a mers de bunăvoie în faţa împăratului şi l-a mărturisit pe Hristos. A fost imediat supus chinurilor şi torturilor, martor fiindu-i Fotie, nepotul Sfântului Anichit, care îmbărbătat de răbdarea unchiului său şi-a declarata şi el public credinţa.

Pentru mărturisirea sa a fost închis alături de Sfântul Anichit. În ciuda încercărilor de a-i convinge să se lepede de la credinţa creştină, Sfinţii Anichit şi Fotie au rămas neclintiţi şi au suferit moarte martirică după numeroase chinuri la care au fost supuşi.

Au fost aruncaţi într-un cuptor de foc, împreună cu alţi creştini, însă au trecut la cele veşnice prin minunea lui Dumnezeu, fără să fie atinşi de flăcări.

În urmă, după stingerea focului, cei care au tras cu cârlige de fier trupurile mucenicilor au constatat că nici măcar părul capului nu era atins în nici un fel de foc, şi mulţi dintre aceştia au crezut în Hristos Dumnezeu. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”)

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top