Connect with us
Un vicepremier maghiar a spus răspicat că Ungaria ar fi trebuit să dea cu pumnul în masă mult mai devreme în relaţia cu România.

Externe

Vicepremier maghiar: „Întotdeauna am fost îngăduitori cu românii. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid”

După controversa stârnită de declarațiile ministrului de Externe de la Budapesta cu ocazia Zilei Naționale, un vicepremier maghiar a spus răspicat că Ungaria ar fi trebuit să dea cu pumnul în masă mult mai devreme în relaţia cu România.

„Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomaţia ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relaţiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conştiinţa curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii şi niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid.

Eu cred că dacă ar fi să reproşăm ceva diplomaţiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme”, a spus Zsolt Semjen, vicepremier ungar, potrivit digi24.ro.

Acesta a spus că în România au loc acte antimaghiare și că liderii ungurilor sunt supuși unor atacuri.

Vicepremier maghiar: „Liderii maghiarilor sunt supuşi atacurilor”

Prin proceduri mascate în justiţie, au loc acte explicit antimaghiare, liderii maghiarilor sunt supuşi atacurilor, persoane care se bucură de respect în comunitatea respectivă şi care sunt urmaţi de maghiarii locali”, a adăugat el

Zsolt Nemeth, şeful comisiei parlamentare pentru Afaceri, a catalogat relațiile româno-ungare din ultimii ani ca fiind nefavorabile și a cerut o schimbare în dialogul dintre țări.

Considerăm că relaţiile româno-ungare au evoluat foarte nefavorabil în ultima perioadă, putem numi proaste aceste relaţii. Practic, din 2012 nici condiţiile dialogului la cel mai înalt nivel nu au fost asigurate. Este nevoie neapărat de schimbare în această situaţie”, a spus, Zsolt Nemeth.

Ministrul de Externe de la Budapesta le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la festivităţile organizate de 1 decembrie.

„Ungaria manifestă întotdeauna respect faţă de sensibilităţile istorice ale altora. Aşa este corect şi aşa va fi şi pe viitor. Dar a venit timpul ca şi noi să cerem altora să ţină cont de sensibilităţie noastre istorice. Şi aşa va fi şi pe viitor”, a spus Peter Szijjarto.

Citește și: Referendumul din Ungaria, invalidat. Reacția lui Viktor Orban

„Eu consider că, întrucât maghiarii nu au ce sărbători pe 1 decembrie, mai ales nu împreună cu românii. A fost corectă decizia ca diplomaţii maghiari să nu meargă la recepţii organizate de ambasade ale României în această zi”, a adăugat.

1 Comment

1 Comment

  1. Iancu Avram

    2016-12-07T10:01:20+02:00 at 10:01

    In principiu noi romanii o avem mai mare c-asa am fost noi dotati dintotdeauna, iar vecinii nostri o au foarte mica si nu pot suporta asta, invidiosi ca de obicei . La ce va ganditi ? Eu ma refeream la tara, Romania este mai mare…………. si nu numai 😛

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top