Alegeri Moldova 2019 – Rezultate Exit Poll, pariale și finale UPDATE

24.02.2019
Alegeri Moldova 2019 – Rezultate Exit Poll, pariale și finale UPDATE

Alegeri Republica Moldova 2019. Moldovenii sunt chemați astăzi la urne pentru alegerile parlamentare. Rezultatele parțiale de tip exit poll și sondaje, arată câ fovoriții pentru locurile în parlament sunt cei din partidiul președintelui.

Rezultatele alegerilor parlamentare Moldova 2019 LIVE. Date preliminare ora PSRM- 30,40% PDM – 30,29% BE ACUM – 19,24% PP SOR – 10,74% din 9, 62% procese verbale procesate. Rezultate partiale și Exit Poll

Datele preliminare anuntate de Comisia Electorala Centrala sunt prezentate din minut in minut pe site-ul protv.md. Totodata, pe site-urile noastre puteti urmari live video pe care transmitem rezultatele in timp real.

UPDATE: Date preliminare ora 22:55, din 9,62% procese verbale procesate

PSRM- 30,40%

PDM – 30,29%

BE ACUM – 19,24%

PP SOR – 10,74%

UPDATE: Date preliminare ora 22:48, din 8,36% procese verbale procesate

PSRM – 30,90%

PDM – 30,34%

BE ACUM – 19,22%

PP SOR – 10,69%

Moldovenii care locuiesc la Londra au facut coada la sectia de vot pentru a-si alege deputatii in urmatorul Parlament

URMARESTE LIVE. PARLAMENTARE 2019. Prezenta la urnele de vot la ora 13:00, peste 27%. La parlamentarele din 2014 la ora 13:00, prezenta la vot era de 21%

ACTUALIZARE: Haos la sectia de votare de la Dorotcaia, unde alegatorii au fost adusi organizat la vot. Oamenii se imbrincesc, sar peste balustrade si se cearta intre ei. Politia nu reuseste sa mentina ordinea.

Zeci de oameni au fost adusi organizat la o sectie de votare de la Dorotcaia. Incaperea este plina, dar si afara randul este foarte mare.

Situatia de la sectiile de votare de la Dorotcaia, raionul Dubasari, este aceeasi ca si la Cosnita.

Zeci de oameni au fost adusi organizat la vot.

Randul care s-a format in fata sectiei este imens, dar si in interior este foarte multa lume. O femeie si-a pierdut cunostinta din cauza inghesuielii si a fost scoasa pe fereastra.

Oamenii se inghesuie, sar peste balustrade si se cearta intre ei, ca nici politia nu reuseste sa mentina ordinea, scrie Pro TV Moldova.

În Republica Moldova a început procesul de vot pentru alegerea noului Parlament şi pentru un referendum republican consultativ. Urnele s-au deschis duminică la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21.00, votarea putând fi prelungită cu două ore, în baza unei decizii a biroului electoral al secţiei de votare, în cazul în care alegătorii nu au putut vota până la ora 21.00.

Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, pe listele electorale se regăsesc 2.810.303 alegători, care vor putea vota în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova sau în cele 125 de secţii deschise în străinătate.

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Parlamentul va fi ales în baza sistemului electoral mixt, ceea ce presupune că 50 de deputaţi sunt aleşi într-o circumscripţie electorală naţională în baza listelor de candidaţi şi 51 de deputaţi în circumscripţii uninominale, din rândul candidaţilor independenţi sau a celor desemnaţi de către partidele politice. În circumscripţia electorală naţională şi-au depus liste de candidat 15 formaţiuni politice, în timp ce în circumscripţiile electorale uninominale au fost înregistraţi 321 de concurenţi electorali, dintre care 57 de candidaţi la funcţia de deputat sunt independenţi, iar 264 candidează din partea unei formaţiuni politice.

Tot în premieră pentru Republica Moldova, autorităţile naţionale au decis ca „agitaţia electorală” să poată avea loc inclusiv în ziua alegerilor parlamentare.

În paralel cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova va avea loc şi un referendum republican consultativ în cadrul căruia electoratul este chemat să îşi exprime punctul de vedere faţă de reducerea numărului de parlamentari şi faţă de introducerea unei modalităţi de retragere a mandatului unui parlamentar. Cele două întrebări înscrise pe buletinul de vot pentru referendum sunt: „Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?” şi „Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor?”.