Connect with us
Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Între cine și cine se dă bătălia

Externe

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Între cine și cine se dă bătălia

Alegeri în Republica Moldova. Astăzi, 1 noiembrie 2020, au loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Peste 3,2 milioane de moldoveni sunt așteptați la vot să-și aleagă președintele pentru următorii patru ani.

Alegeri în Republica Moldova

Principalul candidat este actualul președinte – Igor Dodon, care o are drept contracandidată cu șanse importante pe Maia Sandu. În cursa pentru fotoliul de președinte au intrat, în total 8 candidați.

Igor Dodon, actualul președinte al Republicii Moldova, îi va înfrunta pe Maia Sandu, Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Conform sondajelor, bătălia se va da între Igor Dodon și Maia Sandu, care au șanse să se înfrunte în al doilea tur de scrutin.

Pentru ca alegerile să fie luate în calcul, trebuie ca cel puțin o treime dintre alegători să-și exprime votul. Dacă niciunul dintre candidați nu obține peste 50% dintre voturi, primii doi clasați se vor înfrunta într-un nou tur de scrutin, peste două săptămâni.

Dodon candidează ca independent

Igor Dodon, actualul președinte în exercițiu candidează ca independent la aceste alegeri, însă este susținut de Partidul Socialiștilor şi este candidatul cel mai bine cotat în sondaje.

Igor Dodon (n. 18 februarie 1975, Sadova, raionul Călărași) este un politician și economist din Republica Moldova, care a îndeplinit funcția de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 până în 2009 și ministru al economiei și comerțului din 2006 până în 2009. Este Președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu este candidatul dreptei cel mai bine cotat în ultimele sondaje. De altfel, ea a ajuns şi în 2016 în turul doi al alegerilor prezidenţiale, unde a pierdut în faţalui Igor Dodon, la o diferenţă de patru procente (52% Dodon, 48% Sandu).

„Economist, Ministru al Educației, Prim-ministru, Președintă a PAS, muncesc ca să avem o țară unde fiecare poate avea o viață bună și în siguranță, cred în puterea oamenilor buni, îmi place să urc munții, lupt pentru dreptate în țara mea”, așa se descrie Maia Sandu pe Facebook.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top