Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu peste 57% din voturi. Klaus Iohannis a felicitat-o

16.11.2020
Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu peste 57% din voturi. Klaus Iohannis a felicitat-o

Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu va fi prima femeie președinte a Republicii Moldova. Sandu este candidata partidului pro-european Acțiune și Solidaritate. Scorul a fost categoric, iar candidata proeuropeană a adunat peste 57% din voturi.

Actualul președinte, Igor Dodon, a fost votat de 42,9 la sută dintre alegători.

Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova

Candidata PAS a primit 57,63 la sută din voturi. În Chișinău, capitala Republicii Moldova, Maia Sandu a fost votată de 59,7 la sută dintre alegători, iar Igor Dodon de 40,3 la sută.

Votul din diaspora a venit ca o surpriză uriașă la alegerile din Republica Moldova: Maia Sandu – 92,86 la sută, Igor Dodon – 7,14 la sută.

Maia Sandu: „Am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii față de instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot într-un număr foarte mare. Și aici în țară, și în diaspora. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectați, oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor.”

Igor Dodon: „Primim semnale, probabil le-ați văzut, de unele încălcări, în special la votul din diaspora. De aceea, mă voi abține acum să dau aprecieri la cum a decurs votul și dacă sunt sau nu încălcări. O să acumulăm toate informațiile. Eu sunt destul de optimist referitor la rezultatele acestui scrutin.”

Alegeri Republica Moldova: Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care o felicită pe Maia Sandu

„O felicit pe pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a scris președintele român, pe Twitter.

Prezenţa la vot din Republica Moldova în al doilea tur de scrutin a fost de 52,69%, respectiv 1.644.510 alegători.