Connect with us
Atentat cu cuţit la Paris: Prietenul atacatorului, inculpat şi încarcerat

Externe

Atentat cu cuţit la Paris: Prietenul atacatorului, inculpat şi încarcerat

Un prieten al bărbatului care a comis un atac jihadist cu un cuţit sâmbătă seara în centrul Parisului a fost acuzat joi pentru „conspiraţie teroristă criminală” şi încarcerat, iar două femei din anturajul lor au fost reţinute, a informat o sursă judiciară, relatează vineri AFP.

Adus în faţa unui judecător de instrucţie după patru zile de arest preventiv, Abdul Hakim A., de 20 de ani, cetăţean francez născut în Cecenia, a fost acuzat de „conspiraţie teroristă în vederea pregătirii unor crime”.

Arestat duminică la Strasbourg şi urmărit pentru radicalizare, tânărul de 20 de ani este un apropiat al lui Khamzat Azimov, francezul de origine cecenă care a ucis cu un cuţit un bărbat de 29 de ani şi a rănit alte cinci persoane sâmbătă în cartierul Opera, în centrul Parisului, înainte de a fi împuşcat mortal de forţele de ordine. Gruparea Statul Islamic a revendicat atentatul.

Abdul Hakim A. a contestat „orice participare” sau „implicare” în atac, a afirmat procurorul general din Paris, François Molins, în cadrul unei conferinţe de presă.

Procurorul a anunţat de asemenea arestarea joi la Paris a două tinere femei „apropiate ale lui Abdul Hakim A. şi Khamzat Azimov”. Una dintre ele, Ines Hamza, este o tânără radicalizată care s-a căsătorit religios cu Abdul Hakim înainte de a încerca să plece în Siria, au informat surse concordante. Cealaltă femeie este una dintre prietenele ei, potrivit unei surse din cadrul anchetei.

În ianuarie 2017, Ines Hamza a fost acuzată de conspiraţie teroristă şi a fost pusă sub control judiciar în cadrul unei anchete desfăşurate la Paris, în cadrul căreia alte trei femei au fost investigate.

Procurorii cer condamnarea la moarte a unui militant implicat în atacurile de la Jakarta din 2016

Procurorii indonezieni au solicitat vineri pedeapsa capitală pentru un militant acuzat că a organizat din închisoare atacurile teroriste comise în ianuarie 2016 în centrul capitalei Indoneziei, Jakarta, transmite dpa.

În luna august a anului trecut, Aman Abdurrahman (46 de ani) fusese pus în libertate din închisoare – unde executa o pedeapsă pentru o faptă de terorism anterioară – când a fost arestat din nou pentru presupusul rol jucat în atacurile de la Jakarta din ianuarie 2016.

În acel atentat au murit patru trecători şi patru atacatori. Printre aceştia din urmă s-a aflat un atentator sinucigaş care s-a aruncat în aer în apropierea unei cafenele Starbucks din centrul capitalei indoneziene. Acuzarea a afirmat că Aman Abdurrahman a ales această ţintă întrucât zona este frecventată de mulţi străini.

Poliţia indoneziană susţine că Abdurrahman este liderul grupării Jemaah Ansyarud Daulah (JAD), ai cărei membri sunt acuzaţi de comiterea recentelor atacuri asupra a trei biserici şi sediului poliţiei din Surabaya (nord-estul insulei indoneziene Java), violenţe soldate cu 18 morţi, printre care 10 atentatori sinucigaşi din două familii.

Procurorii au precizat că Aman Abdurrahman a fost implicat în planificarea atacurilor din 2016 şi în recrutarea autorilor acestora în timp ce încă se afla în închisoare. El jurase credinţă Statului Islamic în 2014 şi le ceruse susţinătorilor săi să plece în Siria pentru jihad sau să comită acte teroriste în Indonezia.

La jumătatea lunii ianuarie 2016, Jakarta a fost ţinta unor atacuri revendicate de organizaţia Stat Islamic, care a indicat că mai multe încărcături au ‘explodat concomitent cu atacurile comise de patru soldaţi ai califatului, cu arme uşoare şi centuri explozive’ ce au vizat un grup de cetăţeni ai unor ţări membre ale ‘coaliţiei cruciate’, denumirea dată de SI coaliţiei conduse de SUA în Orientul Mijlociu.

Poliţia indoneziană a relevat că autorii atacurilor de la Jakarta ar fi ‘urmat exemplul atentatelor de la Paris’ din 13 noiembrie 2015, când islamişti ai SI au ucis 130 de persoane în mai multe atacuri coordonate.

Indonezia, ţara musulmană cea mai populată din lume, a fost lovită de atentate teroriste încă din 2002, când 202 de persoane, printre care mulţi turişti australieni, au murit în urma unor atacuri în insula Bali.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top