Barack Obama, discurs la funeraliile lui Shimon Peres

Mihaela Dorobantu
30.09.2016
Barack Obama, discurs la funeraliile lui Shimon Peres

Barack Obama a plecat joi în Israel, unde va rosti un discurs la înmormântarea fostului lider Shimon Peres, a anunţat Casa Albă, citată de Reuters.

Obama va conduce o delegaţie de 32 de oficiali americani, inclusiv fostul preşedinte Bill Clinton, secretarul de stat John Kerry, senatorul democrat Bob Casey şi liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Delegaţia este dominată de democraţi, dar trei aleşi republicani se numără printre cei 19 congresmeni care au plecat în Israel, potrivit Casei Albe. Printre ei se numără Stephen Hadley, care a fost consilier pe probleme de securitate naţională al fostului preşedinte republican George W. Bush.

Numeroşi lideri, inclusiv preşedintele român Klaus Iohannis, vor participa vineri la funeraliile fostului preşedinte israelianShimon Peres.

Fostul preşedinte israelian şi laureat al Nobelului pentru Pace Shimon Peres a murit,pe 28 septembrie, la vârsta de 93 de ani, în urma unui accident vascular cerebral, a declarat medicul său personal Rafi Walden pentru AFP.

Peres a fost în trecut președinte al Partidului Muncii vreme de 15 ani (1992-1977) (cea mai lungă perioadă din istoria acestui partid) și în această calitate, a devenit prim ministru al Israelului de două ori: 13 septembrie 1984 – 20 octombrie 1986 și 5 noiembrie 1995 – 18 iunie 1996. În anul 1994-1986 a fost prim ministru vreme de doi ani din patru, în virtutea acordului de rotație dintre Partidul Muncii si Partidul Likud condus de Itzhak Shamir.

În noiembrie 1995- mai 1996 a fost prim ministru în urma asasinării primului ministru și colegului său de partid, Itzhak Rabin și a fost urmat de Binyamin Netanyahu, care l-a învins în alegerile pentru al 14-lea Knesset.

Peres a servit ca ministru de externe in al doilea guvern condus de Itzhak Rabin și a fost printre promovatorii „procesului de pace de la Oslo”, o serie de contacte diplomatice între Statul Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei, care au dus la acorduri care au fost semnate apoi în public la Oslo. Din acest motiv în anul 1994 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace împreună cu Itzhak Rabin și Yasser Arafat.

În ziua de 13 iunie 2007 a fost ales de Knesset în funcția de președinte al statului, funcție pe care a îndeplinit-o până în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *