Connect with us
Brexit: Marea Britanie şi Polonia intenţionează să semneze un acord de reciprocitate privind statutul cetăţenilor celor două țari.

Externe

BREXIT: Marea Britanie vrea acorduri de reciprocitate cu țarile UE

Brexit: Marea Britanie şi Polonia intenţionează să semneze un acord de reciprocitate privind statutul cetăţenilor celor două ţări. Înțelegeri similare urmează să fie semnate și cu alte state din Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut de un purtător de cuvânt al premierului Theresa May, citat de site-ul agenţiei Reuters, informează Mediafax.

„În contextul ieşirii din UE, vor trebui soluţionate o serie de probleme, iar, în mod evident, accesul la sistemul de indemnizaţii sociale trebuie analizat”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic.

Theresa May se va întâlni luni, la Londra, cu premierul Poloniei, Beata Szydlo. Una din temele abordate va fi  viitorul celor peste 800.000 de polonezi din Marea Britanie.

„Cred că vom observa atât la premierul britanic, cât şi la cel polonez dorinţa de a se oferi reciprocitate cetăţenilor britanici şi polonezi şi altor cetăţeni din Europa, vrem să le oferim certitudine oamenilor”, a precizat oficialul britanic.

Brexit: Un grup pro-UE susţine că Marea Britanie nu poate părăsi automat piaţa unică

Un grup pro-UE susţine că Marea Britanie nu poate părăsi automat piaţa unică prin decizia Brexit. Institutul proeuropean British Influence a anunțat că va intenta o acţiune judiciară pentru a contesta intenţia părăsirii Spaţiului Economic European. Avocații institutului susțin că la referendum, publicul a fost întrebat doar dacă Marea Britanie trebuie să părăsească UE. Întrebarea nu s-a referit şi la apartenenţa la Spaţiul Economic European.

Specialiştii în drept comunitar susţin că Marea Britanie nu poate părăsi automat piața unică. Această decizie aparține Parlamentului, iar procedura este diferită. Guvernul de la Londra susține însă că ieșirea de pe piața unică este o urmare firească a desprinderii de Uniunea Europeană.

Citește și: May si Putin isi exprima, in prima lor intalnire, speranta unei imbunatatiri a relatiilor britanico-ruse

Spaţiul Economic European,  permite circulaţia liberă a bunurilor, banilor, serviciilor şi persoanelor, incluzând şi alte state în afara celor membre UE. Ţările nonmembre UE care au acces la SEE sunt în afara Politicilor Agricole Comune şi a uniunii vamale. Acestea însă contribuie parţial la bugetul UE şi acceptă libera circulaţie a persoanelor. Ieşirea din SEE nu se face prin activarea Articolului 5 al Tratatului UE, ci a Articolului 127 al Acordului SEE.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top