Connect with us
Polonia se confruntă cu cea mai gravă criză politică din țară, din ultimii ani. Protestele continuă și luni, pentru a patra zi consecutiv.

Externe

Criză în Polonia: protestele continuă pentru a patra zi consecutiv

Polonia se confruntă cu cea mai gravă criză politică din țară, din ultimii ani. Protestele continuă și luni, pentru a patra zi consecutiv. Parlamentarii polonezi de opoziție acuză partidul de guvernământ, PiS, că subminează democrația și constituția.

Potrivit ministrului de interne, Mariusz Blaszczak, manifestanţii au ca scop să “blocheze bugetul statului şi să creeze o criză politică”.

Preşedintele Andrzej Duda se va întâlni cu în cursul zilei cu preşedintele Parlamentului, Marek Kuchcinski, şi cu şeful PiS, Jaroslaw Kaczynski, pentru a încerca să dezamorseze situația. Președintele Duda este un aliat al PiS, dar duminică s-a întâlnit și cu liderii opoziției.

„S-a întâmplat ceva greşit cu democraţia poloneză”, a afirmat Grzegorz Schetyna, liderul celei mai mari formaţiuni de opoziţie, Platforma Civică. Acesta a precizat că este pregătit să poarte discuții cu Jaroslaw Kaczynski. Acesta nu are un rol oficial în Guvern dar este cunoscut ca având o influență puternică asupra politicilor din țară.

Criza politică din Polonia a izbucnit săptămâna trecută

Formaţiunea naţionalistă și eurosceptică PiS a ajuns la putere în octombrie 2015.  Partidul a fost criticat pentru o serie de politici considerate de opoziție ca fiind nedemocratice și menite doar să îi consolideze puterea. PiS a adoptat anumite schimbări privind Curtea Constituțională. Acestea au determinat Comisia Europeană să avertizeze că democraţia şi statul de drept sunt ameninţate.

Potrivit ONG-urilor, PiS şi-a intensificat controlul asupra procurorilor şi a impus o serie de legi care limitează libertatea de asociere.

Citește și: Polonia refuză să îl extrădeze pe Roman Polanski

Criza politică actuală din Polonia a izbucnit săptămâna trecută. Partidele de opoziție au acuzat PiS că încalcă legea fundamentală a țării.

În timpul protestelor, manifestanții au înconjurat Parlamentul iar membrii guvernului au fost nevoiți să ceară ajutorul poliției pentru a părăsi incinta.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top