Connect with us

Externe

Cutremur de 6.9 grade pe scara Richter! S-a decretat stare de urgență

Un cutremur cu magnitudinea 6,9 pe scara Richter a zguduit vineri zona vulcanului Kilauea din Hawaii, care a erupt joi provocând evacuarea a 1.700 de oameni, transmite EFE.

Cutremurul s-a produs la 5 km adâncime, la ora locală 12,32, iar epicentrul a fost la 16 km sud-vest de Leilani Estates, localitatea evacuată joi ca urmare a erupţiei.

Seismul a fost precedat de numeroase alte mişcări telurice, între care una de 5,4 grade, înregistrată cu o oră înainte.

Potrivit serviciului american de geologie şi seismologie (USGS), citat de AFP, cutremurul de 6,9 grade s-a produs „aproape exact în acelaşi loc cu seismul mortal din 1975, cu magnitudinea de 7,1”. care s-a soldat cu doi morţi şi 28 de răniţi pe insula Hawaii, cea mai mare din arhipelagul american situat în Pacific.

Guvernatorul din Hawaii, David Ige, a decretat stare de urgenţă pentru a putea debloca mijloace suplimentare.

Vulcanul Kilauea de pe Insula Mare (Big Island) din Hawaii a erupt joi, forţând locuitorii din zonă să îşi părăsească casele, informează Reuters şi AFP.

Erupţia a avut loc după ce în ultimele două zile pe insulă s-au produs o serie de cutremure, printre care unul cu magnitudinea 5 la ora 10.30 a.m., a informat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (U.S. Geological Survey – USGS).

Circa 10.000 de persoane au primit ordin de evacuare după ce responsabili de la Protecţia Civilă au raportat că „vapori şi lavă au ieşit printr-o fisură în zona Mohala Street”.

Potrivit autorităţilor, erupţia ar putea conţine „concentraţii potenţial letale de dioxid de sulf”.

Citește și: Seism cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter

Un cutremur de magnitudine minora a avut loc și în România

Un nou cutremur cu magnitudinea de 3 pe scara Richter s-a produs vineri după-amiaza, la ora locală 13:52, în judeţul Buzău, la o adâncime de 144 de kilometri, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (40 de kilometri), Buzău (48 de kilometri), Râmnicu Sărat (50 de kilometri), Odobeşti (51 de kilometri) şi Covasna (57 de kilometri).

Este cel de-al doilea cutremur cu magnitudinea 3 pe scara Richter produs în judeţul Buzău în ultimele 12 de ore, după seismul înregistrat în noaptea de joi spre vineri la ora locală 1:41.

Tot vineri a mai avut loc un seism de 2 grade pe scara Richter în judeţul Vrancea la o adâncime de 27 de kilometri. Cutremurul s-a produs în apropiere de oraşele Mărăşeşti (9 kilometri), Focşani (16 kilometri), Tecuci (17 kilometri), Panciu (23 de kilometri) şi Odobeşti (24 de kilometri).

Cele mai puternice seisme din 2018 au avut o magnitudine de 4,6 pe Richter, primul în data de 14 martie şi cel de-al doilea în 25 aprilie, ambele fiind înregistrate în zona seismică Vrancea.

În 2017, cel mai mare cutremur de pe teritoriul ţării a fost înregistrat pe 8 februarie, în judeţul Buzău, la ora 17:08, şi a avut o magnitudine de 5 pe Richter, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top