Connect with us
Directorul revistei Charlie Hebdo, avertisment dur la trei ani de la atacul armat

Externe

Directorul revistei Charlie Hebdo, avertisment dur la trei ani de la atacul armat

La trei ani după atentatul terorist comis împotriva revistei satirice Charlie Hebdo, directorul publicaţiei spune, în numărul care apare miercuri, că libertatea de exprimare a devenit ”un produs de lux” şi deplânge costurile necesare pentru asigurarea securităţii redacţiei, informează AFP, potrivit Agerpres.

Săptămânalul francez a fost ţinta unui atac terorist pe 7 ianuarie 2015 în timpul căruia doi bărbaţi înarmaţi au executat 11 persoane în sediul redacţiei.

Printre victime s-au numărat figuri emblematice ale publicaţiei precum Cabu, Wolinksi, Honoré, Tignous sau fostul director Charb.

”Trei ani într-o cutie de conserve” este titlul numărului comemorativ de miercuri şi care a fost remis AFP. Pe prima pagină apare o caricatură semnată de Riss care înfăţişează poarta unui buncăr pe care este scris ”Charlie Hebdo”, iar cineva spune printr-o ferestruică întredeschisă: ”Planificarea Daech? Am donat deja.”

”În fiecare săptămână, cel puţin 15.000 de exemplare, aproape 800.000 pe an trebuie să vindem doar pentru a achita costurile securizării sediului Charlie Hebdo”, scrie Riss într-un editorial intitulat ”Libertatea de exprimare, care sunt costurile?”

Ziua de 7 ianuarie 2015 ne-a propulsat într-o lume nouă

”Este normal pentru o publicaţie dintr-o ţară democratică ca mai mult de un exemplar din două vândute la chioşc să finanţeze costurile cu securitatea sediului şi a jurnaliştilor care lucrează aici?

Ce altă publicaţie din Franţa trebuie să investească o sumă aşa de mare pentru a i se permite să beneficieze de această libertate fundamentală care este libertatea de exprimare?”, se întreabă acesta.

”Această libertate, vitală şi indispensabilă a democraţiei noastre, este pe cale să devină un produs de lux, aşa cum sunt maşinile sport sau diamantele care se vând în Piaţa Vendôme şi de care doar publicaţiile bogate se vor putea bucura în viitor’‘, regretă directorul.

Revista publică miercuri o relatare a masacrului semnată de jurnalistul Fabrice Nicolino intitulată ”Ce au schimbat cu adevărat aceşti trei ani”.

”Ziua de 7 ianuarie 2015 ne-a propulsat într-o lume nouă, plină de poliţişti şi de arme, trupe antitero şi uşi blindate, frică şi moarte. Şi toate astea în centrul Parisului şi în condiţii care nu fac cinste Franţei. Nu ne-a ajuns totuşi? Ba da.”, povesteşte jurnalistul.

Evenimentele omagiale includ o manifestare sub deviza ”Toujours Charlie”, organizată sâmbătă la Paris, în cadrul căreia vor avea loc dezbateri, o masă rotundă şi un concert. Duminică va avea loc o adunare în piaţa Republicii intitulată Mişcarea pentru pace şi împotriva terorismului (MPCT).

Citeşte şi 22 de turişti blocaţi pe munte în Vâlcea. Printre cei blocaţi sunt şi copii

Salvamontiştii intervin pentru recuperarea a 22 de turişti, între care nouă copii, blocaţi pe Vârful Roman din Vâlcea.

Douăzeci şi doi de turişti, între care nouă copii, sunt blocaţi pe Vârful Roman din judeţul Vâlcea, din cauza unui drum impracticabil, acoperit cu zăpadă. Jandarmii și salvamontiștii intervin.

Potrivit Serviciului Salvamont Vâlcea, 22 de persoane, între care nouă copii, sunt blocate, miercuri dimineaţă, pe Vârful Roman din județul Vâlcea.

Turiştii au cerut ajutor prin apel 112 sprijinul jandarmilor montani și al salvamontiștilor

Jandarmii și salvamontiștii, ajutați de vehicule speciale, au plecat deja în căutarea acestora.

Şeful Serviciului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că turiştii au intrat pe un drum închis, acoperit de zăpadă, pe care nu mai pot înainta.

”Au ajuns deja utilajele de deszăpezire, turiştii vor di ajutaţi să coboare imediat ce drumul va permite acest lucru”, a spus Lera.

Citeşte şi 48 de persoane au murit, după ce un autocar a căzut de la 100 de metri înălțime VIDEO

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top