Connect with us
Donald Trump ameninţă Rusia cu reacţii "militare" în contextul desfiinţării Tratatului INF

Externe

UPDATE Donald Trump ameninţă Rusia cu reacţii „militare” în contextul desfiinţării Tratatului INF

Statele Unite vor dezvolta modalităţi de reacţie „militară” pentru a opri orice avantaj strategic pe care Rusia l-ar putea obţine prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat vineri preşedintele american, Donald Trump, care a decis retragerea SUA din acest acord.

„De prea mult timp, Rusia a încălcat fără a fi sancţionată Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, dezvoltând şi amplasând în secret un sistem balistic care constituie o ameninţare directă pentru aliaţii noştri şi pentru trupele americane din străinătate. Mâine, Statele Unite vor suspenda obligaţiile asumate în cadrul Tratatului INF şi vor începe retragerea din Tratat, care se va finaliza în şase luni dacă Rusia nu revine la respectarea acordului prin distrugerea rachetelor, sistemelor de lansare şi echipamentelor asociate. Aliaţii noştri din cadrul NATO ne susţin total, întrucât înţeleg ameninţarea reprezentată de Rusia şi riscurile referitoare la controlul armamentului generate de ignorarea încălcării Acordului”, a declarat Donald Trump vineri, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Statele Unite au respectat în totalitate Tratatul INF mai mult de 30 de ani, dar nu vom rămâne sub obligaţia termenilor acordului în timp ce Rusia are încălcări. Nu putem fi singura ţară din lume care să aibă obligaţii unilaterale prin acest Tratat sau prin altele. Vom avansa spre dezvoltarea propriilor opţiuni de reacţie militară şi vom colabora cu NATO şi cu alţi aliaţi şi parteneri pentru a opri Rusia să obţină avantaje militare prin acest comportament ilegal”, a adăugat Donald Trump.

Donald Trump anunţă retragerea Statelor Unite din Tratatul INF

Statele Unite vor suspenda începând de sâmbătă obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

„Încălcările comise de Rusia expun riscurilor milioane de europeni şi americani. Este datoria noastră să reacţionăm în mod adecvat”, a declarat Mike Pompeo, citat de CNN.

„Ani întregi, Rusia a încălcat fără remuşcări Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare”, a subliniat Pompeo, precizând că Washingtonul va suspenda respectarea acordului începând de sâmbătă. Moscova are la dispoziţie 180 de zile pentru a reveni la respectarea Tratatului INF, în caz contrar acordul va deveni nul.

La rândul său, preşedintele Donald Trump a afirmat că Statele Unite „au respectat în totalitate Tratatul INF în ultimii 30 de ani”. „Dar nu putem fi singura ţară care are obligaţii în virtutea acestui tratat”, a transmis liderul de la Casa Albă.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top