Connect with us
Donald Trump, primele declarații după ce l-a demis pe Rex Tillerson: „Ne-am înțeles bine, însă...”

Externe

Donald Trump, primele declarații după ce l-a demis pe Rex Tillerson: „Ne-am înțeles bine, însă…”

După ce l-a demis pe Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, Președintele SUA, Donald Trump, a dezvăluit că a luat această decizie din cauza dezacordurilor asupra acordului nuclear american. Între timp, Tillerson nu cunoaște motivele pentru care a fost demis și înlocuit cu directorul CIA, Mike Pompeo.

‘Ne-am înţeles bine însă am avut şi dezacorduri’, a declarat Donald Trump la Casa Albă. ‘Când te uiţi la acordul nuclear iranian: eu credeam că este îngrozitor, el credea că este în regulă’, a spus preşedintele american.

Totodată, Donald Trump a afirmat că a vrut să-şi reînnoiască echipa diplomatică înainte de negocierile cu Coreea de Nord.

Un important oficial din cadrul Departamentului de Stat american, Steve Goldstein, a afirmat că ‘secretarul de stat (Tillerson) nu a vorbit cu preşedintele (Trump) în această dimineaţă şi nu ştie motivele (pentru care a fost demis), însă este recunoscător că a avut oportunitatea de a fi în slujba ţării’.

Tillerson s-a întors la Washington dintr-un turneu în Africa marţi dimineaţa, cu doar câteva ore înainte de anunţul demiterii sale.

‘Secretarul (de stat) era ferm hotărât să rămână în funcţie datorită progreselor tangibile realizate asupra unor probleme importante de securitate naţională. El a stabilit relaţii bune cu omologii săi’, a adăugat Goldstein într-o serie de mesaje pe Twitter.

Rex Tillerson se bucură că și-a slujit țara

‘Secretarului de stat îi vor lipsi colegii săi din cadrul Departamentului de Stat şi s-a bucurat să poată lucra cu Ministerul Apărării într-o relaţie inedită şi puternică’, a mai spus el, subliniind apropierea dintre Tillerson şi secretarul apărării, Jim Mattis.

Preşedintele american Donald Trump l-a demis marţi pe secretarul de stat Rex Tillerson după o serie de dezacorduri publice asupra unor chestiuni legate de Coreea de Nord şi Rusia, înlocuindu-l pe şeful diplomaţiei americane cu Mike Pompeo, până în prezent directorul CIA.

Totodată, Trump a anunţat înlocuirea lui Mike Pompeo cu Gina Haspel, în prezent director-adjunct al CIA.

Plecarea lui Tillerson s-a produs după luni de tensiuni între preşedintele republican şi fostul director executiv al Exxon Mobil.

Surse de la Washington au afirmat anul trecut că Tillerson l-ar fi numit ‘imbecil’ pe Trump în iulie, după ce preşedintele a sugerat o creştere de zece ori a arsenalului nuclear al SUA. Tillerson a refuzat să răspundă direct la întrebările privind acest incident, deşi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a negat că secretarul de stat ar fi făcut o astfel de afirmaţie.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că Trump i-a cerut vineri lui Tillerson să demisioneze însă nu a dorit să facă acest lucru public în condiţiile în care şeful diplomaţiei americane se afla în turneu în Africa.

 

CITEȘTE ȘI: Rex Tillerson, înlocuit de Donald Trump de la conducerea Departamentului de Stat. Cine îi ia locul

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top