Connect with us
Emmanuel Macron: Actualul acord nuclear între Iran și marile puteri ar trebui respectat și extins

Externe

Emmanuel Macron: Actualul acord nuclear între Iran și marile puteri ar trebui respectat și extins

În timpul vizitei în Australia, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că actualul acord asupra programului nuclear iranian încheiat între Teheran și șase alte mari puteri ar trebui respectat. De asemenea, acesta a admis că acordul ar trebui să fie extins.

Macron şi-a reiterat angajamentul faţă de acest acord asupra programului nuclear al Iranului în timpul unui discurs susţinut la Sydney, în a doua zi a vizitei sale în Australia.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că SUA se vor retrage din acest acord, negociat în 2015 între Teheran şi şase puteri ale lumii (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania).

Acordul a fost conceput pentru a tempera îngrijorările Occidentului, conform cărora Iranul ar încerca să dezvolte arme nucleare. Acordul prevede o reducere a sancţiunilor economice în schimbul unor controale stricte asupra activităţii nucleare a Iranului.

Data limită până la care Washingtonul ar trebui să-şi reconfirme angajamentul pentru acord este 12 mai.

„Oricare va fi decizia, va trebui să pregătim nişte negocieri mai ample… pentru că eu cred că nimeni nu-şi doreşte un război în regiune şi nimeni nu vrea o escaladare a tensiunilor în regiune”, a spus Macron.

Citește și: Trump anulează sancțiunile Rusiei, în schimbul unui acord nuclear

Potrivit preşedintelui francez, acordul a fost „o negociere foarte importantă şi constituie cea mai bună cale de a monitoriza actuala activitate nucleară a guvernului iranian”. „Iată de ce întâi noi l-am negociat, l-am semnat. Este bine să-l respectăm şi el (actualul acord) este, în opinia, un bun început”, a subliniat Emmanuel Macron.

Teheran a anunțat o ripostă în cazul în care Washington se retrage

Pe 20 aprilie, Teheran a anunțat că va riposta dacă Washingtonul se retrage din acordul privind programul nuclear iranian.

Citește și: Pace în Coreea. Liderii din Nord și Sud au ajuns la un acord privind denuclearizarea completă

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat vineri că Teheranul va riposta în cazul în care Washingtonul decide să se retragă din acordul privind programul nuclear iranian încheiat în anul 2015.

”Iranul are o serie largă de opţiuni, în cadrul şi în afara cadrului JCPOA (acordul privind programul nuclear iranian), şi sigur reacţia din partea Iranului şi a comunităţii internaţionale va fi neplăcută pentru americani’‘, a declarat Zarif presei la sosirea sa la New York, potrivit Press TV.

JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) este un acord internaţional încheiat pe 14 iulie 2015 între Iran şi şase mari puteri ale lumii – China, Franţa, Rusia, SUA, Germania -, plus Uniunea Europeană. Citește continuarea AICI.

Foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top