Connect with us
Explozii în Siria pe 27 iunie. Cel puțin 15 persoane au fost ucise în enclava Afrin

Externe

Explozii în Siria pe 27 iunie. Cel puțin 15 persoane au fost ucise în enclava Afrin

Explozii în Siria. Cel puţin 15 persoane au fost ucise sau rănite miercuri în două explozii care au avut loc în enclava siriană Afrin (nord), potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Potrivit OSDO, se crede că una dintre explozii ar fi fost provocată de un vehicul-capcană în centrul Afrinului. Nu se cunoaşte însă cauza celei de-a doua explozii.

Cele două explozii au survenit la câteva ore după izbucnirea unor lupte între grupările rebele care controlează Afrinul, a precizat OSDO.

Nu a fost revendicată până în prezent responsabilitatea pentru explozii şi nu se cunoaşte dacă victimele sunt combatanţi rebeli sau civili.

Militanţii susţinuţi de Turcia au preluat în martie controlul întregului Afrin, după lupte cu miliţiile kurde YPG, care controlau enclava cu populaţie predominant kurdă, situată în partea de nord a Aleppului.

După luarea cu asalt a Afrinului, multe familii siriene kurde s-au refugiat în zone kurde din apropiere şi în oraşe controlate de guvern, în contextul unor relatări referitoare la discriminarea practicată de către rebeli împotriva locuitorilor din Afrin.

Turcia a lansat o ofensivă, denumită ”Ramura de măslin”, pentru a-i îndepărta pe kurzi din Afrin, deoarece Ankara consideră YPG drept o grupare teroristă, din cauza legăturilor sale cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este şi el catalogat drept organizaţie teroristă în Turcia.

Pe 11 iunie, cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite luni, la Kabul, într-un atac sinucigaş care a avut loc la intrare în Ministerul pentru Reabilitare rurală şi Dezvoltare al Afganistanului, au anunţat oficiali afgan.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului afgan al Sănătăţii, Wahidullah Majroh, în atac au fost răniţi cel puţin 31 de oameni.

„Un kamikaze şi-a detonat vesta sa cu explozivi la intrare în minister… ucigând şi rănind mai mulţi angajaţi ai ministerului”, a adăugat la rândul său purtătorul de cuvânt al poliţiei afgane, Hashmat Stanikzai.

Cu puţin timp înainte de această declaraţie, un purtător de cuvânt al ministerului unde a avut loc atacul anunţa că explozia a avut loc în timp ce angajaţii plecau mai devreme acasă cu ocazia Ramadanului, ceea ce făcea probabilă existenţa de victime. „O explozie s-a produs la ieşirea din minister”, a declarat Daud Naimi, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Reabilitare rurală şi Dezvoltare.

Oamenii plecau din clădire în jurul orei locale 13:00 (08:30 GMT), dat fiind orarul de muncă prilejuit de Ramadan, atunci când a avut loc explozia.

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a declarat joia trecută că forţele afgane de securitate vor suspenda toate „manevrele ofensive” împotriva combatanţilor talibani, exceptându-i pe militanţii din gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), până în data de 20 iunie.

Mişcarea talibană a anunţat o încetare a focului pe o durată de numai trei zile, începând de sâmbătă, care să acopere celebrarea Eid, care marchează sfârşitul postului Ramadan.

În februarie, Ghani a mai propus un armistiţiu cu talibanii, însă militanţii acestei mişcări încă nu au răspuns la această ofertă. Ei şi-au anunţat ofensiva lor anuală la sfârşitul lui aprilie, iar numărul de atacuri împotriva forţelor afgane de securitate, centrelor de district şi capitalelor de provincie a crescut de atunci.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top