Connect with us
Finlanda a creat un centru special de luptă pentru combaterea propagandei de la Kremlin

Externe

Finlanda a creat un centru special de luptă pentru combaterea propagandei de la Kremlin

Teama de război a crescut la nivel planetar în urma ultimelor evenimente politice. Finlanda a ales combaterea amenințărilor hibride (războiul hibrid, dus pe cale comunicațională), înființând un centru special.

Statul finlandez va înființa o organizație internațională care se va ocupa cu combaterea dezinformărilor venite dinspre Rusia și gruparea ISIS. Aceasta organizație va reuni toate țările membre UE și NATO, scrie AFP.

Așa-zisul război hibrid se duce pe mai multe paliere, conform analiștilor militari și de politică externă. Amenințările pot fi de natură economică, diplomatică ori tehnologică. Actorii pot fi statali sau nestatali (propagandiști infiltrați).

Centrul european de excelență va avea sediul la Helsinki, capitala Finlandei.

‘Trebuie puse în funcţiune capacităţi de rezistenţă şi pregătire în faţa ameninţărilor hibride’, a explicat pentru presă Jori Arvonen, responsabil pentru afaceri europene pe lângă premierul finlandez.

Inițiativa liderilor de la Helsinki se bucură de sprijin din partea diplomaților europeni. Proiectul e susținut și de secretariatul NATO și diferite țări occidentale precum SUA, Franța și Marea Britanie. Deși a ales ieșirea din UE, Marea Britanie continuă să militeze pentru apărarea comună a Europei.

Centrul va fi fondat anul viitor, iar bugetul prevăzut este de circa două milioane de euro. Banii sunt alocați în cea mai mare parte de statul finlandez.

CITEȘTE ȘI: RUSIA: Aleksei Uliukaiev, fost ministru al economiei, în arest la domiciliu

Răspuns la atacurile cibernetice ale Rusiei

Guvernul lui Arvonen a creat deja o rețea cu experți buni în problema Rusiei, mai scrie AFP. Această acțiune vine după atacurile recente făcute de SUA și Germania la adresa Rusiei. Kremlinul a fost acuzat de atacuri cibernetice și dezinformare. Washingtonul a acuzat Rusia că s-a amestecat în alegerile prezidențiale americane din acest an, care au dus la victoria lui Trump.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top