Connect with us
Guvernul rus vrea să crească vârsta de pensionare

Externe

Guvernul rus vrea să crească vârsta de pensionare

Guvernul rus a propus joi creşterea progresivă a vârstei de pensionare, neschimbată de aproape 90 de ani. Astfel, vârsta de pensionare se va schimba de la 55 la 63 de ani pentru femei şi de la 60 la 65 de ani pentru bărbaţi. Până în prezent, Vladimir Putin a respins de mai multe ori această propunere.

Guvernul propune „să înceapă în 2019, pentru a atinge, etapă cu etapă, vârsta de pensionare de 65 de ani pentru bărbaţi în 2028 şi de 63 de ani pentru femei în 2034”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, citat de agenţiile de presă ruse, în timpul unui consiliu de miniştri. Această reformă „ne va permite să dispunem de mijloace suplimentare pentru a majora pensiile peste nivelul de inflaţie”, a adăugat Medvedev.

Reforma este însoţită de o altă măsură potenţial dureroasă pentru puterea de cumpărare: o majorare a TVA de la 18% la 20%.

Citește și: Tăriceanu, declarații despre vârsta de pensionare: “Este o soluție europeană”

Fixată în 1932 şi niciodată modificată de atunci, vârsta de pensionare din Rusia – un acquis social din vremurile sovietice – este printre cele mai scăzute din lume. Până la 30% dintre ruşi pot să se pensioneze chiar mai devreme decât vârsta oficială datorită regimurilor speciale de care beneficiază numeroase categorii.

Dat fiind declinul demografic din Federaţia Rusă, sistemul de pensii reprezintă o povară tot mai mare pentru bugetul federal, în pofida pensiilor mici (câteva sute de euro în medie).

Această vârstă de pensionare foarte scăzută a fost multă vreme justificată prin speranţa de viaţă redusă, mai ales în anii 1990, care a crescut în ultimii ani.

Citește și: Vârsta de pensionare pentru mame va fi redusă în funcție de numărul de copii!

Într-o ţară în care numeroşi pensionari se confruntă adesea cu greutăţi în a o scoate la capăt cu cheltuielile, această reformă se anunţă una sensibilă.

Vladimir Putin a refuzat de mai multe ori această reformă

Vladimir Putin a recunoscut de mai multe ori că o astfel de reformă ar fi necesară, însă până acum a susţinut că nu este încă momentul pentru ea, în pofida îndemnurilor din mediile economiei.

Într-un gest adresat unei pături a populaţiei care a suferit cel mai mult de pe urma creşterii preţurilor anunţate în ultimii ani, Kremlinul a anunţat cu toate acestea, în martie, că pregăteşte măsuri care să permită creşterea preţurilor mai repede decât inflaţia.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top