Incendii Grecia: Bilanțul victimelor a crescut. Ce se întâmplă cu turiștii români

25.07.2018
Incendii Grecia: Bilanțul victimelor a crescut. Ce se întâmplă cu turiștii români

Incendii Grecia: Bilanţul deceselor provocate de incendiile de vegetaţie din apropiere de Atena a crescut la 86, iar un număr de peste 164 de adulţi şi 23 de copii au fost răniţi, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a brigăzii elene de pompieri, citată de agenţia dpa.

Numărul persoanelor care au murit în incendiile care fac ravagii în staţiunile de pe litoral în apropierea capitalei greceşti a crescut rapid de la 50 la 74 marţi, a spus purtătoarea de cuvânt, adăugând că numărul persoanelor date dispărute nu a putut fi încă determinat.

Cele mai grave incendii de vegetaţie înregistrate în Grecia în ultimii ani au izbucnit în apropiere de Atena luni seara. Un focar a izbucnit la vest de capitală, în apropierea oraşului Kineta, iar altul în apropierea oraşului port Rafina, la est de Atena.

Purtătoarea de cuvânt a pompierilor a spus că incendiile sunt în prezent în mare parte sub control şi a cerut oamenilor să raporteze rudele şi prietenii dispăruţi.

Primarul oraşului Rafina, Vangelis Bournous, a estimat că 1.200 de case au fost distruse doar în oraşul său. „Echipele de salvare merg din uşă în uşă şi caută victime”, a spus Bournous, potrivit postului de televiziune grec Skai.

Pescari, membri ai gărzii de coastă şi turişti cu bărci de salvare au ajutat sute de oameni de pe plaje şi aflorimente stâncoase, unde s-au adăpostit de flăcări. De asemenea, mii de oameni au petrecut noaptea în maşini, săli de sport sau în aer liber.

Trei zile de doliu național în Grecia, din cauza incendiilor

Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, a declarat marţi o perioadă de trei zile de doliu naţional. El a întrerupt o vizită în Bosnia-Herzegovina pentru a reveni în Grecia.

În timp ce presa a început să dezbată cine ar trebui să fie responsabil pentru incendii, Tsipras a spus că „ce” şi „de ce” ar trebui lăsat pentru mai târziu, iar concentrarea să rămână pe eforturile de salvare în curs.

„Nimeni nu ar trebui să rămână fără ajutor – şi nu nicio întrebare nu ar trebui să rămână fără răspuns, a spus Tsipras.

El a sugerat anterior că unele dintre incendii ar putea să fi fost provocate.

Grecia a cerut ajutor partenerilor săi din Uniunea Europeană în lupta împotriva incendiilor. Comisia Europeană a declarat că au fost mobilizate avioane şi echipe de pompieri şi comisarul pentru gestionarea crizelor a fost trimis la Atena.

„În timpul acestor momente dificile, suntem alături de poporul grec şi de autorităţi şi apreciez eforturile neobosite şi pline de curaj ale echipelor de intervenţie de urgenţă”, i-a scris preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker premierului Tsipras.

„Vom face tot ce este posibil pentru a oferi sprijin astăzi, mâine şi cât timp este nevoie „, mai scrie el în scrisoare.

Cancelarul german Angela Merkel a oferit sprijinul Berlinului în lupta cu flăcările şi a transmis condoleanţe într-un mesaj adresat lui Tsipras.

Israelul, Cipru, Spania şi Turcia au oferit de asemenea asistenţă.

Papa Francisc a spus că a fost „profund întristat” să afle de incendii, într-un comunicat difuzat de Vatican.

Incendiile au colorat cerul în portocaliu, iar un nor de fum dens se înălţa deasupra emblematicului Acropole, relatează dpa în încheiere.

Incendii Grecia: Ce spune șeful ANAT despre situația turiștilor români

Niciun turism român nu este afectat de incendiul din apropierea Atenei, zona afectată de dezastru fiind dedicată, în principal, turiştilor eleni, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Nicolae Demetriade, la Digi24.

„Niciun turism român nu este afectat de incendiul din apropierea Atenei fiindcă toţi turiştii români sunt în alte zone. Această zonă afectată de incendiu este dedicată, în principal, turiştilor eleni.

Ne-am interesat la toate agenţiile de turism româneşti care au vândut Grecia. Nu a fost raportat niciun caz de afectare a vreunui turist. Trebuie să fim cu toţii extrem de prevăzători şi pe viitor, pentru orice poate sa apară din cauze naturale, şi să fim mult mai vigilenţi”, a precizat Demetriade.

Potrivit sursei citate, programul de zbor al avioanelor este nemodificat, iar dezastrul din Grecia nu poate schimba programul de activitate al agenţiilor româneşti, al avioanelor sau al turiştilor.

Potrivit şefului ANAT, circa 700.000 – 800.000 de turişti români vizitează Grecia în fiecare an, iar în acest moment în această ţară se pot afla aproximativ 100.000 – 120.000 de turişti români.

România trimite ajutoare în Grecia

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că două aeronave urmează să decoleze miercuri de pe Baza 90 în sprijinul autorităţilor din Grecia, ţară care se confruntă cu un val de incendii.

Potrivit MApN, cele două aeronave vor decola în jurul orei 10,00.

Este vorba despre o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, şi despre un aparat de zbor C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, care coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate.

„Noi suntem pregătiţi în momentul de faţă să decolăm de pe Baza 90. Discutăm despre un avion specializat în stingere de incendii, este un avion Hercules pentru sprijin logistic, de 20 de militari, care deservesc aceste aeronave.

Suntem aproape pe final cu aceste proceduri pe care trebuie să le îndeplinim. De asemenea, suntem în legătură directă cu colegii din Grecia, am avut o nouă discuţie în această dimineaţă cu ministrul Apărării elen, spunându-i că suntem pregătiţi să zburăm spre Grecia”, a declarat Fifor, la Digi24.

Ministrul Apărării a precizat că, deocamdată, acesta este sprijinul pe care România îl pune la dispoziţia Greciei.

„În cazul în care e nevoie de mai mult, cu siguranţă, vom fi alături de colegii noştri eleni”, a spus Fifor, menţionând că cei 20 de militari se vor ocupa de operarea celor două aeronave.

Citește și: Atenționare pentru cei care urmează să plece în vacanță în Grecia!