Connect with us
Incendiile continuă la Cernobîl. Cantități mari de radiații purtate de vânt spre Europa

Externe

Incendiile continuă la Cernobîl. Cantități mari de radiații purtate de vânt spre Europa

Situația este critică la Cernobîl, unde incendiile continuă de câteva zile bune. Pompierii ucrainieni se străduiesc să țină sub control flăcările care se extind în pădurile din Zona de Excluziune. Regiunea abandonată în 1986 continuă să fie foarte de radioactivă, iar flăcările nu fac decât să accentueze această situație, relatează The New York Times.

Incendiile continuă la Cernobîl. Cantități mari de radiații purtate de vânt spre Europa

Valorile radiațiilro din zona în care s-au răspândit flăcările au crescut foarte mult în ultimele zile. Vântul are o contribuție negativă în această perioadă și împinge radiațiile spre Belarus, Rusia, dar și Kiev, capitala Ucrainei. Cu toate acestea, autoritățile susțin că în acest moment nivelul radiațiilor se încadrează în parametrii normali în Capitală.

Vântul nu crește doar nivelul de radiații, ci sporește flăcările, ceea ce transformă misiunea pompierilor aflați la fața locului într-una mult mai dificilă. Katerina Pavlova, șefa agenției care manageriaza Zona de Excluziune spune că „incendiile nu se află încă sub control”, în cadrul unui interviu telefonic.

Până în acest moment cauza incendiilor de pădure din Zona de Excluziune nu este cunoscută, însă autoritățile din Ucraina au câteva variante. O posibilitate este ca fermierii să fi incendiat intenționat zone pentru a le pregăti pentru lucrările agricole, iar aceste incendii ar fi fost scăpate de sub control și au ajuns în Zona de Excluziune.

Zona de Excluziune reprezintă o arie de 300 km în jurul căreia a fost pus gard de sârmă ghimpată, iar accesul este interzis, cu excepția personalului din zonă și a grupurilor autorizate de turiști.

 

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

1 Comment

1 Comment

  1. Florentina

    2020-04-13T08:59:06+03:00 at 8:59

    Pastorel

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top