Connect with us
independență catalonia

Externe

Independență Catalonia. Madridul a suspendat guvernul regiunii catalane

Autorităţile madrilene au luat decizia de a suspenda guvernul regiunii Catalunia, după ce nu au reuşit să ajungă la un consens cu regimul regional catalan. Astfel, vor urma noi alegeri pentru această regiune.

Premierul Rajoy dăduse un ultimatum lui Carles Puidgemont de a renunţa la ideea de independenţă şi de a nu recunoaşte referendumul considerat ilegal de autorităţile centrale. În schimb, catalanul nu a renunţat la ideea independenţei.

Cu toate acestea, Madridul nu a ridicat, deocamdată, autonomia Cataluniei.

Stire initiala

Este tensiune în Spania, după ce autoritățile de la Madrid au anunțat că vor ridica autonomia Cataloniei. CNN anunță că premierul Mariano Rajoy va activa articolul 155 din Constituție, care permite autorităților centrale să anuleze autonomia acestei regiuni.

Cabinetul Rajoy se va reuni sâmbătă pentru a discuta măsurile necesare pentru a restabili ordinea constituțională în Catalunia, după referendumul privind independența acestei regiuni.

Premierul catalan Carles Puidgemont a anunțat însă că nu va renunța la independență și face apel la dialog.

Într-o scrisoare adresată premierului spaniol Mariano Rajoy, Carles Puigdemont îi solicită Madridului să nu activeze articolul constituțional care ar suspenda autonomia Cataloniei. Scrisoarea liderului catalan conține avertismentul că, în cazul activării articolului 155 al Constituției spaniole, regiunea Catalonia își va activa integral declarația de independență.

Puidgemont a mai cerut Spaniei să înceteze „represaliile” la adresa liderilor separatiști catalani, în cadrul aceleiași scrisori. Doi lideri catalani au fost luați în custodia autorităților madrilene în cursul acestei săptămâni.

Citește și: O romanca a devenit prima doamna a Cataluniei!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top