Luxemburg doreste ca Ungaria sa fie exclusa din UE

Ultimul update: marți 13 septembrie 2016 11:34 Data publicării: marți 13 septembrie 2016 11:34
Autor , în Externe

Ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn a cerut ca Ungaria sa fie suspendata sau chiar exclusa din Uniunea Europeana, deoarece incalca grav valorile de baza ale UE, relateaza BBC News.

El a invocat modul in care Guvernul de la Budapesta trateaza refugiatii, dar si faptul ca incearca sa limiteze independenta justitiei si libertatea presei.

“Ungaria nu este departe de a ordona deschiderea focului asupra refugiatilor”, a subliniat el. UE nu poate tolera “un comportament atat de inadecvat” si orice stat care incalca valorile de baza “ar trebui exclus temporar sau, daca este necesar, pentru totdeauna”, a insistat seful diplomatiei luxemburgheze.

Numai astfel pot fi „aparate coeziunea si valorile Uniunii Europene”, a adaugat el.

Declaratiile lui Asselborn vor inflama, probabil, tensiunile inainte de summitul UE de vineri, de la Bratislava, cand liderii europeni vor incerca sa gaseasca solutii pentru viitorul blocului comunitar zdruncinat de decizia britanicilor a-l parasi.

Ungaria a aderat la UE in 2004 si, desi Uniunea poate respinge sau intarzia orice candidat la aderare, nu este clar daca poate exclude un stat membru existent.

Atunci cand Partidul Libertatii, de extrema-dreapta, a fost inclus in Guvernul austriac, in anul 2000, statele membre UE au raspuns inghetand relatiile bilaterale cu Viena. Insa, in cursul aceluiasi an, UE a pus capat izolarii diplomatice a Austriei.

Sursa: Huff.ro
Știri despre:   
Comentarii