Connect with us
Ministrul Apărării din Franța: „Paris va pleda pentru o îmbunătățire a acordului nuclear iranian, cu sau fără SUA”

Externe

Ministrul Apărării din Franța: „Paris va pleda pentru o îmbunătățire a acordului nuclear iranian, cu sau fără SUA”

Ministrul Apărării din Franța a anunțat marți că Parisul va continua să pledeze pentru o îmbunătăţire a acordului nuclear iranian, ‘cu sau fără SUA’.

Chiar dacă în urmă cu câteva zile preşedintele american Donald Trump a vorbit cu Președintele francez Emmanuel Macron despre un nou acord cu Iranul, acum ameninţă să retragă SUA din acord.

‘Acest acord nu este cel mai bun din lume’, dar ‘fără a fi perfect, el are totuşi o mulţime de virtuţi’ şi ‘ei (iranienii) îl respectă’, a declarat Florence Parly într-un interviu pentru RTL.

‘Acest acord trebuie completat. Este ceea ce a propus preşedintele Republicii. Trebuie să continuăm să ne exprimăm fără încetare pentru îmbunătăţirea acestui acord, cu sau fără SUA’, a adăugat ea.

Citește și: Emmanuel Macron și Donald Trump pledează pentru un nou acord cu Iranul

Cu excepţia unei schimbări de ultim moment, preşedintele american Donald Trump urmează să anunţe marţi la 18:00 GMT restabilirea, cel puţin parţială, a sancţiunilor ridicate în schimbul angajamentului Iranului în anul 2015 de a nu se dota cu arma nucleară.

Aceasta riscă, cred experţii, să ‘ucidă’ acordul încheiat la Viena de Teheran cu SUA, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania după mai bine de zece ani de tensiuni cu privire la programul nuclear iranian şi un maraton diplomatic.

Toţi ceilalţi semnatari pledează în favoarea acestui compromis, pe care îl consideră unul ‘istoric’, subliniind că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a certificat cu regularitate respectarea de către Teheran a prevederilor textului destinat să garanteze caracterul non-militar al programului său nuclear.

Te-ar putea interesa și: Emmanuel Macron: Actualul acord nuclear între Iran și marile puteri ar trebui respectat și extins

‘Europenii au confirmat cel mai recent ataşamentul lor faţă de menţinerea şi respectarea acestui acord’, a subliniat Florence Parly, argumentând că acesta este un ‘factor de pace şi de stabilizare într-o regiune foarte eruptivă’.

‘Iranul este o putere care încearcă să-şi exercite influenţa mult mai pe larg în regiune. De aceea este implicat în Siria’, a adăugat ea. Or, ‘vecinătatea Iranului este o problemă pentru Israel, ceea ce a determinat recent Israelul să intervină militar pentru a lovi un anumit număr de ţinte în Siria’, a subliniat ministrul francez.

„Se poate vedea că orice fel de escaladare care ar putea conduce Iranul să nu respecte acordul semnat, inclusiv de către SUA, nu poate fi decât un factor care agravează o situaţie deja foarte tensionată‘, a avertizat ea.

Foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top