Connect with us
Moment inedit! Wellington amână artficiile după ce o balenă şi-a făcut apariţia în portul oraşului

Externe

Moment inedit! Wellington amână artficiile după ce o balenă şi-a făcut apariţia în portul oraşului

Asta da iubire față de mediul înconjurător! Autorităţile din Wellington, capitala Noii Zeelande, au decis amânarea focurilor de artificii dedicate celebrării Matariki, Anul Nou în tradiţia populaţiei indigene maori, după ce o balenă sudică, aflată probabil în perioada de împerechere, şi-a făcut apariţia în portul oraşului, informează DPA.

Apariţia inedită a mamiferului marin, eveniment produs pentru prima dată în Wellington Harbour în ultimii opt ani, a atras o mulţime de spectatori pe chei începând cu ziua de miercuri, atunci când balena şi-a făcut simţită prezenţa. Mii de lucrători s-au oprit din drumul zilnic către muncă pentru a admira acrobaţiile acvatice ale balenei.

”Locuitorii din Wellington s-au îndrăgostit de această balenă şi ne-au spus că nu vor ca ceva rău să i se întâmple”, a spus vineri primarul în funcţie, Jill Day, într-o declaraţie prin care a anunţat amânarea focurilor de artificii.

Cum a ajun balena acolo

Potrivit ministerului neozeelandez al conservării (DOC), balenele sudice, care pot atinge 18 metri în lungime, îşi fac de obicei apariţia în apele subantarctice din jurul insulelor Auckland şi Campbell în timpul sezonului de împerechere, iarna şi primăvara.

Nadine Bott, care lucrează în cadrul DOC, a declarat pentru site-ul de ştiri Stuff că balena face sărituri şi loveşte apa cu coada pentru a produce mai mult zgomot şi a atrage astfel alte exemplare.

”Este posibil să fie în căutarea unui partener, dar nu are prea multe şanse de a-l găsi în zona ţărmului”, a spus aceasta.

Citește și: Fotografiile zilei de 18 septembrie

Deocamdată nu este cunoscut sexul balenei, iar mamiferul nu a primit încă un nume, deşi pe reţelele de socializare au circulat mai multe propuneri precum Whaleington, Free Welly şi Swim Dotcom.

Populaţia indigenă maori sărbătoreşte Anul Nou atunci când pe cer apare Matariki, un roi stelar din emisfera sudică, cunoscut şi sub denumirea de Pleiade sau Seven Sisters, care este însoţit şi de o lună nouă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top