Connect with us
Moscova își supraveghează cetățenii la orice pas prin "cyber-gulag"

Externe

Moscova își supraveghează cetățenii la orice pas prin „cyber-gulag”

Moscova introduce un sistem digital de urmărire a cetățenilor pentru verificarea respectării condițiilor de carantină impuse de existența noului coronavirus. Opoziția spune că este vorba de un „cyber gulag.”

Moscova își supraveghează cetățenii la orice pas prin „cyber-gulag”

Criticii acestui sistem sunt de părere că tehnologia este de fapt o amenințare fără precedent la adresa vieții private a fiecărui individ, conform CNN.

Moscova este centrul focarului de Covid-19 din Rusia. Au fost raportate 11.513 cazuri dintr-un număr total de 18.328 cazuri raportate în întreaga țară.

„Dacă până de curând aveam în jur de 500 de spitalizări zilnic, acum avem 1.300″, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin vineri.

Acesta susține că sistemul de supraveghere digital este un rezultat direct la creșterea rapidă a numărului de cazuri în Moscova. Locuitorii din Moscova și cei din localitățile vecine care au peste 14 ani vor trebui să descarce un cod QR dacă vor să iasă din casă.

Mai întâi se vor înregistra pe site-ul guvernului sau vor descărca aplicația pe smartphone, apoi declară ruta și scopul deplasării. La final primesc un cod QR care poate fi verificat de autorități. Această măsură se va aplica doar persoanelor care folosesc transportul în comun, dar autoritățile susțin că restricțiile se vor extinde și în cazul deplasărilor scurte în vecinătatea casei.

Coduri QR pentru deplasări

Guvernul s-a mai folosit deja de motivul pandemiei de coronavirus pentru testarea mai multor tehnologii inclusiv instrumente de inteligență artificială și recunoaștere facială.

Utilizarea permiselor pentru a verifica deplasările nu este un fenomen unic pentru Rusia. Dacă la Paris se folosesc declarații în format de hârtie, decizia Moscovei de folosire a codurilor QR este similară cu tipul de monitorizare folosit de China pentru a-și monitoriza populația.

Totuși activiștii din cadrul opoziției au avertizat faptul că acest nou sistem este de fapt o intruziune fără precedent în viața privată.

Site-ul de autorizare le cere utilizatorilor o serie de date. Acestea sunt puncte de plecare și destinația, indicativul fiscal al angajatorului, numărul mașinii auto și poza cărții de identitate. Acest site stochează o serie de date despre fiecare cetățean: amenzi rutiere, facturi de utilități, pașaport.

Opoziția are o altă părere

Doi consilieri locali din opoziție, Daria Besedina și Maxim Katz au votat împotriva acestui sistem. Aceștia spun că este un „cyber Gulag”. Ce înseamnă „cyber gulag?” Lagăr de concentrare digital pe care îl critică.

„Dacă, pe de o parte, le spui oamenilor toată ziua că situația este sub control și numai oamenii în vârstă mor, iar pe de altă parte nu oferi niciun sprijin economic, oamenii nu vor rămâne acasă, oricâte permise ai impune”, a postat Katz pe Twitter.

Oficialii de la primăria Moscovei promite să șteargă datele după terminarea perioadei de carantină. Totuși experții cred că baza de date cu utilizatorii și înregistrările mișcărilor lor pot ajunge mâini greșite.

Există o mare probabilitate ca, după ce trece pandemia, aceste date să înceapă să se scurgă pe piața neagră, așa cum se întâmplă cu multe alte baze de date, a spus Sarkis Darbinian, avocatul Roskomsvoboda.

Dacă este vorba de un „cyber gulag” sau nu, vom afla în curând.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top