Connect with us
Pace în Coreea. Liderii din Nord și Sud au ajuns la un acord privind denuclearizarea completă

Externe

Pace în Coreea. Liderii din Nord și Sud au ajuns la un acord privind denuclearizarea completă

După multă vreme se anunță pace în Coreea, iar reacțiile liderilor mondiali au început să apară.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit vineri, în cadrul unui summit istoric, că ţările lor vor lucra împreună pentru a obţine o denuclearizare „completă” a Peninsulei Coreene.

Acordul face parte din declaraţia comună transmisă după întrevederea celor doi lideri în satul Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul între cele două părţi după războiul din 1950-1953, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.

„Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi-au afirmat obiectivul comun de a obţine o denuclearizare completă a Peninsulei Coreene”, se arată în declaraţia semnată de cei doi lideri.

Moon Jae In şi Kim Jong Un împărtăşesc opinia că măsurile recente adoptate de Phenian sunt „extrem de semnificative” şi „importante” pentru eforturile de denuclearizare şi au convenit ca fiecare să-şi respecte obligaţiile care îi revin în privinţa acestei chestiuni, se mai menţionează în document.

Cele două Corei au convenit de asemenea să atragă sprijin şi cooperare din partea comunităţii internaţionale în favoarea denuclearizării Peninsulei Coreene.

Acordul în problema nucleară vine în contextul în care Coreea de Nord şi SUA ar urma să organizeze un summit fără precedent fie în mai, fie la începutul lui iunie. Chestiunea denuclearizării va fi cel mai probabil unul din principalele subiecte de pe agenda de discuţii dintre Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.

Moon Jae In şi Kim Jong Un au participat vineri la un summit istoric, după o strângere de mână cu un puternic caracter simbolic la Linia de demarcaţie militară care divizează Peninsula Coreeană.

Kim Jong Un s-a declarat „copleşit de emoţie” după ce a trecut linia de demarcaţie, devenind primul lider nord-coreean care calcă pe teritoriul sud-coreean de la Războiul din Coreea (1950-1953).

La invitaţia neaşteptată a liderului nord-coreean, cei doi şefi de stat au dat scurt mâna de partea nord-coreeană a frontierei, după care s-au deplasat pe jos la Casa Păcii, structură de sticlă şi beton situată în partea de sud a satului Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul.

Ce a spus Kim Jong Un, liderul din Coreea de Nord

„Am venit aici hotărât să transmit un semnal de pornire, la pragul unei noi istorii”, a spus, în debutul întâlnirii, Kim Jong Un, a cărui ţară este acuzată de abuzuri generalizate asupra drepturilor omului.

Arsenalul atomic nord-coreean s-a aflat în centrul discuţiilor, iar Moon şi-a exprimat speranţa la începutul întrevederii că va fi încheiat „un acord ambiţios pentru a oferi întregului popor coreean şi oamenilor care vor pacea un mare cadou”.

Kim a fost însoţit de Kim Yo Jong, sora sa şi cel mai apropiat consilier, precum şi de responsabilul său pentru relaţiile intercoreene. Moon a fost flancat de şeful serviciilor de informaţii sud-coreene şi de şeful său de cabinet.

Această reuniune ilustrează spectaculosul dezgheţ diplomatic care se produce în peninsulă de când Kim a surprins întreaga lume când a anunţat la 1 ianuarie că ţara sa va participa la Jocurile Olimpice de iarnă organizate în Coreea de Sud.

Donald Trump salută pacea din Coreea

Preşedintele american Donald Trump a salutat vineri întâlnirea dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, recunoscând acest summit istoric chiar dacă a exprimat dubii cu privire la cât de mult ar putea dura diplomaţia pozitivă, informează Reuters, AFP şi dpa.

„După un an furios cu lansări de rachete şi teste nucleare, o întâlnire istorică dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud are acum loc. Se întâmplă lucruri bune, însă doar timpul va arăta!”(urmările acestora), a scris Donald Trump într-o postare pe contul său de Twitter.

‘Războiul coreean se va termina!’, a continuat el apoi într-o altă postare, adăugând că SUA „ar trebui să fie foarte mândre de ceea ce se întâmplă acum în Coreea!”, potrivit AFP şi dpa.

Kim Jong Un a cerut scuze Chinei după un grav accident rutier petrecut în Coreea de Nord

Donald Trump îndeamnă Coreea de Nord să renunțe la tot arsenalul nuclear

MAE salută întrevederea președinților din cele două Corei

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută întrevederea la nivel înalt dintre liderii Republicii Coreea şi Republicii Populare Democrate Coreene, care a avut loc vineri, la Panmunjeom, şi îşi „exprimă speranţa că aceasta va constitui un prim pas în procesul de identificare a unei soluţii viabile şi durabile pentru situaţia tensionată din regiune”.

România reiterează, cu acest prilej, „angajamentul său ferm pentru o abordare bazată pe dialog, ca unică modalitate care poate contribui la consolidarea unui climat regional bazat pe încredere reciprocă, favorabil detensionării situaţiei din Peninsula Coreeană”, arată un comunicat al MAE transmis AGERPRES

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top