Connect with us
Parlamentul britanic a aprobat, miercuri seara, planul pentru declanșarea procedurii de ieșire a Regatului Unit din UE, până la sfârșitul lunii martie.

Externe

Parlamentul britanic a aprobat planul pentru declanșarea Brexit

Parlamentul britanic a aprobat, miercuri seara, planul pentru declanșarea Brexit. Calendarul procedurii de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană presupune declanșarea până la sfârșitul lunii martie.

448 de deputați din 650 au votat „pentru” și 75 „împotriva” moțiunii dezbătute miercuri după-amiaza. Textul prevede ca Theresa May să accepte să-și dezvăluie intențiile cu privire la Brexit. Planul redactat de opoziția laburistă și amendat apoi de Guvern, prevede condiția ca parlamentul să ceară „guvernului să invoce până la 31 martie 2017 articolul 50” din Tratatul de la Lisabona.

Presa eurosceptică cataloga această dezbatere ca fiind „probă de forță” între guvern și deputații eurofili. Cei din urmă erau suspectați că ar vrea să întârzie lansarea procedurilor de separare de UE.

„Amendamentul nostru se adresează celor care spun că respectă rezultatul referendumului, dar al căror comportament sugerează că vor face totul pentru a împiedica și a face să eșueze Brexit-ul”, a declarat ministrul David Davis în cadrul dezbaterilor.

Parlamentul britanic susţine declanşarea Brexit până în martie 2017

Amendamentul prezentat de Guvern invită deputații „să respecte dorința exprimată de Regatul Unit în cadrul referendumului din 23 iunie”. Majoritatea acestora este favorabilă rămânerii Marii Britanii în UE.

Opoziți laburistă insistă să fie ținută la curent cu detaliile planului de ieșire din UE, chiar dacă a votat în majoritate pentru moțiune. Această neîncredere se datorează reticenței premierului Theresa May de a-și dezvălui planul prea devreme responsabililor europeni.

Aceasta a spus că a expus deja ceea ce ea consideră a fi planul său: să obțină „cel mai bun acord posibil” pentru Regatul Unit în materie de schimburi comerciale cu UE. Theresa Mai și-a proppus și să multiplice acordurile comerciale bilaterale în afara blocului european și să controleze imigrația.

Deputatul conservator pro-Brexit Iain Duncan Smith a calificat votul drept „moment istoric’. Acesta a estimat că „guvernul are de acum un cec în alb” pentru a gestiona Brexit-ul. Potrivit Daily Telegraph, votul deputaților „nu declanșează articolul 50”, ci este „doar un angajament că o va face înainte de sfârșitul lunii martie”.

Citește și: Românii din Marea Britanie ar putea avea probleme după Brexit

Dacă Curtea supremă obligă guvernul să consulte parlamentul, deputații vor avea oportunitatea să blocheze articolul 50, scrie Daily Telegraph, potrivit Agerpres.

Joi este ultima zi de audiere în fața Curții supreme. Instanța își va comunica decizia la începutul lunii februarie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top