Connect with us
Cabinetul britanic se reunește de urgență după explozia de la Manchester, conservatorii renunță la campania electorală (presă)

Externe

Premierul britanic ar urma să anunțe că Regatul Unit părăsește piața unică a UE

Premierul britanic Theresa May nu vrea să negocieze un acord Brexit prin care Regatul Unit să rămână ”jumătate înăuntru şi jumătate pe dinafară”. Astfel, ea ar urma să propună o ieșire completă, inclusiv din piața unică și unitatea vamală cu UE.

Totodată, ea va prezenta marți cele 12 priorități ale Brexitului, precizând că nu doreşte ca negocierea să înceapă de la un model agreat de ţările membre.

”Vom căuta să obţinem un nou parteneriat egal între o naţiune independentă, suverană şi globală cum este Marea Britanie şi prietenii noştri din UE. Nu vrem să menţinem o apartenenţă parţială la Uniunea Europeană sau ca Marea Britanie să  păstreze un statut de membru asociat al UE. Nu vrem nimic care ar însemna că rămânem pe jumătate înăuntru şi pe jumătate pe dinafara UE”, se arată în notiţele discursului pe care ar urma să-l rostească premierul Theresa May, conform The Telegraph.

Citește și: Românii din Marea Britanie ar putea avea probleme după Brexit

”Nu vrem să păstrăm anumite părţi din acest statut de membru atunci când ieşim”, ar urma să mai spună premierul britanic.

Cum vor fi afectați românii din UK de Brexit

Pentru un moment, nu este clar cum vor fi afectați românii din Marea Britanie de deciziile autorităților britanice, dar mai multe variante au fost vehiculate. La finalul anului trecut, ministrul britanic al Muncii anunța că situația cetățenilor străini se va complica după ieșirea Regatului din U.E.

„Cele 3,2 milioane de cetățeni europeni vor avea nevoie de documente speciale prin care să demonstreze că pot să locuiască și să muncească în Marea Britanie”, a spus acesta. Oficialul a precizat că „atunci când ruperea de UE se va produce, cele 3,2 milioane de oameni pot să fie siguri că autoritățile vor face tot posibilul pentru a-i păstra în Regat.”

Una dintre problemele care se ridică este legată și de libera circulație, întrucât Marea Britanie nu a precizat încă ce decizie va lua în acest domeniu.

Există și voci care vorbesc despre o aplicare mai strictă a regulii expulzării după 6 luni fără loc de muncă .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top