Connect with us
Presa internațională subliniază faptul că Sevil Shhaideh ar fi fost prima femeie musulmană premier al unei țări din Uniunea Europeană.

Externe

Presa internațională, despre decizia lui Iohannis: „PSD a pierdut mult făcând această propunere”

Presa internațională comentează decizia președintelui Klaus Iohannis de a refuza nominalizarea PSD și ALDE în funcția de premier al României. Agențiile de presă străine subliniază faptul că Sevil Shhaideh ar fi fost prima femeie musulmană premier al unei țări din Uniunea Europeană.

BBC anunță că președintele Klaus Iohannis a respins propunerea PSD-ALDE pentru funția de prim-ministru. Britanicii precizează că președintele României nu a dat explicații referitoare la motivele care l-au determinat să ia această hotărâre. Jurnaliștii BBC susțin că apropierea dintre Sevil Shhaideh și Liviu Dragnea ar putea sta în spatele refuzului lui Klaus Iohannis.

„Veto prezidențial pentru candidata stângii la funcția de prim-ministru”, titrează France Presse. Jurnaliștii avertizează că decizia președintelui ar putea declanșa o criză politică. Agenția de știri franceză precizează că Liviu Dragnea a anunțat anterior că nu va face o altă propunere.

Reuters scrie că „PSD a pierdut mult făcând această propunere, care a fost o surpriză și pentru electoratul lor”, citându-l pe analistul Mircea Marian. Potrivit acestuia, lipsa de explicații a președintelui poate decurge din anumite probleme de securitate națională.

Presa internațională consideră că între Liviu Dragnea și Klaus Iohannia a început o bătălie

„Este căsătorită cu un cetățean sirian, ceea ce ar putea pune probleme în ceea ce privește securitatea națională”, a adăugat Marian, citat de Reuters.

Potrivit jurnaliștilor de la Bloomberg, între liderul PSD Liviu Dragnea și președintele Klaus Iohannis a început o bătălie. Agenția mai scrie că Liviu Dragnea a precizat de la bun început că nu este dispus să facă o altă propunrre de premier.

„Iohannis are opțiunea de a numi alt premier, care ar trebui să treacă prin același proces. Două tentative de a forma un guvern fără succes ar declanșa alegeri anticipate, conform Constituției României”, mai scrie Bloomberg.

„Shhaideh ar fi devenit prima femeie musulmană șef de guvern din UE. Nominalizarea sa a contrastat cu sentimentele anti-musulmane din ce în ce mai frecvente printre mișcările populiste din țările UE”, mai afirmă agenția de presă.

Bloomberg remarcă și faptul că România nu și-a schimbat moneda națională în euro.

Citește și: Dragnea și Tăriceanu, declarații: Până mâine seară vom veni cu altă propunere

Spaniolii de EFE precizează ca Sevil Shhaideh ar fi putut fi prima femeie musulmană premier în România. Agenția de presă mai scrie că a fost criticată pentru lipsa de experiență politică și apropierea de șeful PSD Liviu Dragnea.

Știri pe același subiect:

Liviu Dragnea: Propunerea de premier este Sorin Grindeanu

Presa internațională, despre decizia lui Iohannis: „PSD a pierdut mult făcând această propunere”
Cine este Sorin Grindeanu
PNL îl susține pe Klaus Iohannis în problema premierului
Eugen Tomac, mesaj pentru Klaus Iohannis înainte de desemnarea premierului
Klaus Iohannis a refuzat desemarea lui Sevil Shhaideh ca premier
Liviu Dragnea amenință subtil: „Într-un fel sau altul, Iohannis va primi un răspuns”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top