Primele imagini cu românul răpit în Libia. Anunțul Ministerului Afacerilor Externe

28.08.2018
Primele imagini cu românul răpit în Libia. Anunțul Ministerului Afacerilor Externe

După ce a apărut pe internet un filmuleț cu românul răpit în Libia, MAE ia prima măsură.

Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Libia a luat notă de difuzarea pe internet a unui material video referitor la acesta şi verifică, în regim de urgenţă, autenticitatea filmului, a anunţat luni Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Citește și: Român răpit în Libia: Ce spune ministrul de Externe

„Având în vedere specificul acestei operaţii, procedurile de verificare pot să dureze. Celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen.

Celula de criză interinstituţională este în contact permanent cu autorităţile centrale şi locale libiene, reprezentanţii companiei angajatoare, precum şi familia cetăţeanului român.


Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia”, transmite MAE.

Românul, răpit de pe un câmp petrolifer

În iulie, o grupare înarmată a răpit patru ingineri – trei libieni şi un român – din perimetrul Sharara, care face parte din câmpul petrolifer Murzuk, relata agenţia de presă Xinhua, citând o sursă militară.

„Patru ingineri, printre care un român, au fost răpiţi de pe câmpul petrolifer Sharara în timpul unor lucrări de rutină în cursul dimineţii”, preciza sursa militară din Ubari, oraş situat la circa 1.100 kilometri sud de capitala Tripoli.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat pe 14 iulie că este prioritar să se verifice dacă într-adevăr cetăţeanul român a fost răpit în Libia şi apoi, care dintre grupări îl au „în garda lor”.

„Pot să vă confirm că Ambasada României în Libia are în atenţie cazul cetăţeanului român. Din dispoziţia pe care am dat-o, a fost activată Celula de criză care, în regim de urgenţă, a demarat în primul rând efectuarea de verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt.

Având în vedere specificul operaţiunilor şi situaţia din Libia, procedurile de verificare pot avea o anumită durată.

În orice caz, folosesc acest prilej pentru a reitera din partea MAE recomandarea ca tratarea în spaţiul public a acestor elemente privind cazul respectiv să se facă cu toată precauţia, dată fiind situaţia de securitate de pe teritoriul Libiei”, a spus Meleşcanu, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, referitor la cazul cetăţeanului român care, potrivit presei internaţionale, a fost răpit în Libia.