Connect with us

Externe

Procedura BREXIT va fi declanșată pe 29 martie și va dura doi ani

Premierul Theresa May a anunțat a anunțat că procedura Brexit, de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, va fi declanșată de 29 martie.

May va invoca săptămâna viitoare articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procesul de ieșire a țării sale din UE. Anunțul oficial către liderii Uniunii va fi făcut la sfârșitul lunii, când premierul britanic le va trimite acestora o scrisoare oficială.

Tim Barrow, reprezentantul permanent al Marii Britanii, l-a informat luni pe Donald Tusk, președintele Consiliului European, că premierul Theresa May va invoca pe 29 martie articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, declanșând oficial procesul Brexit.

Citește și: Theresa May anunță un BREXIT dur: Marea Britanie va controla strict numărul migranților din UE

Procedura BREXIT ar trebui finalizată în martie 2019

Notificarea va veni sub forma unei scrisori iar procesul trebuie să se încheie peste doi ani, în martie 2019.

”În iunie, poporul britanic a luat decizia istorică de a părăsi Uniunea Europeană. Miercurea viitoare, executivul va îndeplini această decizie şi va începe în mod oficial procesul de declanşare a articolului 50”, a declarat ministrul pentru Brexit, David Davis.

Ministru britanic a explicat că aceste negocieri vor fi cele mai importante din această generație.

”Guvernul este clar cu privire la scopurile sale: un acord care funcţionează pentru fiecare naţiune şi regiune din Marea Britanie, dar şi pentru întreaga Europă – un parteneriat nou şi pozitiv între Regatul Unit şi numeroşii noştri prieteni şi aliaţi din Uniunea Europeană”, a precizat ministrul.

Citește și: Românii din Marea Britanie ar putea avea probleme după Brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va trebui să distribuie până pe 31 martie un proiect pentru negocierea Brexit-ului către celelalte 27 de ţări ale Uniunii Europene. Liderii guvernelor ar urma să se întâlnească la un summit pentru a aproba o serie de reguli finale privind negocierea procedurii Brexit.

Acest summit ar urma să se petreacă la jumătatea lunii mai, la Bruxelles. După aprobarea acestor reguli, negociatorul-şef Michel Barnier ar putea să programeze primele discuţii cu omologul său britanic, ministrul David Davis.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top