Connect with us
Proteste majore împotriva corupției în Bulgaria. Se cere demisia Guvernului

Externe

Proteste majore împotriva corupției în Bulgaria

Sunt proteste majore în Bulgaria împotriva corupției. Oamenii cer totodată demisia Guvernului. Duminică a fost a patra zi de proteste împotriva guvernului conservator și al prim-ministrului Boiko Borisov.

Protestatarii cer demisia Guvernului

Protestele au avut loc în cel puțin zece orașe din Bulgaria. În capitală, la Sofia, peste 3.000 de persoane au demonstrat timp de câteva ore în faţa sediului guvernului, scandând „Mafia” şi „Demisia”, conform AGERPRES. O parte dintre manifestanți a stat în fața parlamentului, blocând traficul într-o mare parte din centrul capitalei până târziu, în timpul nopţii.

Ministerul de Interne a anunţat seara târziu că mitingul din capitală s-a încheiat fără incidente.

Haosul s-a declanșat la Sofia de joia trecută, împotriva percheziţiilor ordonate de parchet şi efectuate de poliţişti înarmaţi şi procurori la sediul preşedinţiei bulgare.

Percheziţiile au fost considerate de protestatari un atac asupra preşedintelui Rumen Radev, sprijinit de socialişti.

În timpul protestelor s-au înregistrat și violențe. Vineri, optsprezece manifestanți au fost arestați. Doi dintre ei au fost bătuți violent și au necesitat îngrijiri medicale. Violențe de vineri au condus la o participare și mai mare la protestele din zilele următoare.

Proteste au fost și în Serbia

Și acolo, protestatarii au luat cu asalt sediul Parlamentului. Motivul protestelor a fost, însă, unul diferit. Protestele violente au avut loc imediat după ce preşedintele Aleksandar Vucic a anunțat că va reimpune starea de urgenţă pe fondul pandemiei de coronavirus. Măsurile sunt luate pentru a opri răspândirea de coronavirus.

Oamenii, însă, au reacționat violent. S-au adunat în fața Parlamentului din Belgrad, iar unul dintre ei chiar a reușit să intre cu forța în clădire. Guvernul a anunțat că va reintroduce starea de urgență, precum și o serie de restricții în weekend-uri.

Protestele au continuat până când Guvernul a renunțat la ideea de a reintroduce starea de urgență.

 

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top