Proteste violente la Paris. Vestele galbene încep 2019 în forță

Ultimul update: sâmbătă 5 ianuarie 2019 16:57 Data publicării: sâmbătă 5 ianuarie 2019 16:50

Noi ciocniri violente au avut loc la Paris între forțele de ordine și deja celebrele veste galbene, o mișcare anti-macroniană care s-a concretizat la finalul anului trecut.

Primele ciocniri au avut loc sâmbătă după-amiază la Paris între forţele de ordine şi „vestele galbene” care au demonstrat până în acel moment paşnic, în cel de-al optulea week-end de mobilizare, relatează AFP.

Pe malurile Senei, în apropierea primăriei Parisului, protestatarii au aruncat cu sticle şi pietre în forţele de ordine care au ripostat cu gaze lacrimogene.

După un marş paşnic pe Champs-Elysees, „vestele galbene” s-au îndreptat spre primăria Parisului de unde urmau să meargă spre sediul Adunării Naţionale a Franţei.

Ciocnirile cu forţele de ordine au încetinit marşul protestatarilor, a remarcat un jurnalist AFP.

Totuşi, protestatarii au început să traverseze în linişte Sena pentru a ajunge în cartierul Saint-Michel şi pentru a se îndrepta spre Palatul Bourbon, sediul Adunării Naţionale.

Poliţia a folosit de asemenea gaze lacrimogene în oraşele Beauvais şi Montpellier, a informat FranceInfo.

Până acum nu au fost făcute publice estimări oficiale în legătură cu numărul participanţilor la protestele de sâmbătă ale „vestelor galbene” din Paris şi alte oraşe din Franţa.

În primul week-end de proteste al „vestelor galbene”, la mijlocul lunii noiembrie, peste 280.000 de persoane au ieşit pe străzi şi au blocat drumuri în Franţa.

Începute ca un protest împotriva creşterii taxelor la combustibil, manifestaţiile s-au transformat într-o mişcare de contestare a preşedintelui Emmanuel Macron şi au fost marcate de arestări masive – unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *